STA/M.P. | 10. 10. 2022, 18:17

Znano, komu naj bi vlada vendarle ponudila višje plače

Bobo/fotomontaža

"Dali smo nekaj plačnih razredov, kar pač zmoremo," je dejal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Za koga gre?

Vladna stran ter sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides sta nadaljevala pogajanja o zdravniških zahtevah. Izjav za medije po koncu niso dajali, prav tako še ni znan termin naslednjega srečanja. Pogajanja o plačah v zdravstvu se bodo nadaljevala v sredo. Pred naslednjim krogom pogajanj naj bi preučili izmenjane predloge.

Za mlade zdravnike nekoliko več denarja

"Dali smo nekaj plačnih razredov, kar pač zmoremo," je o izhodiščih v petek sicer povedal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in dodal zgolj še, da se predlog nanaša na vsa delovna mesta za zdravnike in zobozdravnike, pri čemer so za mlade zdravnike ponudili več.

Bobo

Vlada naj slednjim ponudila največ štiri, večinoma pa tri plačne razrede več. Tisti zdravniki specialisti, ki so trenutno najvišje na plačni lestvici, pa bi dobili en plačni razred, a bi se odprla možnost napredovanja nad sedanjo najvišjo uvrstitev v 57. plačni razred. 

Fides pripravljen na pogajanja

Zdravniki in zobozdravniki sicer zahtevajo izstop iz enotnega sistema plač v javnem sektorju, a po besedah ministra to za vlado ni sprejemljivo.

Žiga Živulovič/Bobo

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je v petek na vprašanje, ali so se pripravljeni pogajati znotraj enotnega plačnega sistema, odgovoril, da "če se ne bi bili pripravljeni pogajati, sploh ne bi bili tu" in da so "vse možnosti odprte". Zdravniška stavka je sicer napovedana za prihodnjo sredo.