N. V. | 14. 4. 2023, 08:27

Oglasila se je napadena sedmošolka iz Celja: "Grožnje se nadaljujejo"

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Sošolci ji pravijo, da bodo obračunali z njo, če bodo udeleženci v pretepu deležni kakšnih sankcij.

Po tem, ko so Slovence razburili posnetki strahotnega medvrstniškega nasilja na strehi nakupovalnega centra, se je oglasila sedmošolka, nad katero so se znesle mladoletnice in z njo fizično obračunale. Za 24ur je zaupala, da gre s strahom v šolo, saj se grožnje nadaljujejo.

Sošolci ji pravijo, da bodo obračunali z njo, če bodo udeleženci v pretepu deležni kakšnih sankcij. Dve prijateljici sta se ji opravičili, ker ne bi radi imeli opravka s policisti.

"Ne morem jim oprostiti, da so me tako teple. Začelo se je s klofutami po obrazu, nato so me brcale, lasale, udarjale po glavi in zmerjale. Zelo me je prizadelo, da me sošolke niso branile. Vame so metali še paradižnike in jajca," pripoveduje pretresena osnovnošolka.

Razlog za nasilje: spor z eno od deklet

Vse skupaj se je začelo zaradi spora z eno od deklet, nato pa je z njo fizično obračunala kar skupina mladoletnic. Dogodek je opazovala večja skupina mladoletnikov, nihče pa ji ni priskočil na pomoč, še več, nasilje so celo spodbujali in snemali s telefoni, nato pa vse skupaj še objavili, kar je oškodovanko še dodatno prizadelo.

"Nobena od punc, ki so me pretepale, se mi ni osebno opravičila. In tudi ne pričakujem, da se mi bodo. Pisali sta mi sicer dve, ki sta me napadli, da se mi opravičujeta, ker ne bi radi imeli opravka s policisti. Nisem jima sploh odpisala. Preveč me je prizadelo, ker mi nobena od punc ni priskočila na pomoč. So se pa opravičili starši nekaterih deklet, ki so sodelovale v pretepu. Po drugi strani pa so me nekatere sošolke še po dogodku spet zmerjale v šoli in bile nesramne. Pojavljajo se tudi grožnje, da bodo obračunali z mano, če bodo koga zaradi incidenta doletele sankcije," razlaga sedmošolka, ki se v šoli ne počuti več dobro, strah jo je tudi zunaj šole.

Njen stric je pretresen

Družinski člani napadene sedmošolke so bili pretreseni, ko so videli posnetke brutalnega pretepa. "Ko sem na posnetku slišal poziv enega od fantov, naj nečakinjo punce vržejo dol čez ograjo, nekaj v tem smislu, sem se zgrozil. Kajti dovolj bi bil le trenutek nerazsodnosti in bi jo kdo resnično lahko porinil čez ograjo na strehi nakupovalnega centra. Do nesreče lahko hitro pride," za 24ur pravi stric žrtve medvrstniškega nasilja.

"Nepredstavljivo in nedopustno, da je več kot 20 mladoletnikov opazovalo brutalno pretepanje moje nečakinje, nihče ni posegel med punce, nikomur se ni zdelo, da mora prekiniti te udarce, ki so padali po njej. Nekateri so celo spodbujali nasilje, se smejali, snemali in se zabavali," je še dejal.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Pozval je starše, da se pogovarjajo z mladostniki, jih opozarjajo na vse pasti v življenju, predvsem pa, da jim dajo jasno vedeti, kakšno obnašanje je v družbi sprejemljivo in kaj je absolutno nedopustno: "Nobena oblika nasilja ni dopustna, ne glede na spore, do katerih prihaja v osnovnih ali srednjih šolah."

Kako ukrepajo oblasti?

S konkretnim primerom se ukvarjajo tudi celjski policisti in kriminalisti, ki so že identificirali pet mladoletnih osumljencev kaznivega dejanja nasilništva, prav tako pa poskrbeli tudi za varnost žrtve, ki jo je napadla skupina mladoletnic. Policija opozarja, da je eno od kaznivih dejanj tudi neupravičeno slikovno snemanje, ki lahko doleti tiste, ki so dogodek snemali in posnetke objavili ter delili na spletu. Kazenske ovadbe pa grozijo tudi tistim, ki objavljajo osebne podatke vpletenih mladoletnih oseb, poroča 24ur.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Medtem je ravnatelj šole nekoliko bolj skop z odgovorom glede tega, kako ukrepajo. Povedal je le, da nasilni dogodek, ki se je zgodil med prazniki ostro obsojajo in da imajo ničelno toleranco do nasilja vseh vrst: "Hkrati se zavedamo, da je potrebno vse vpletene zaščititi in nuditi pomoč, tako storilcem kot tudi žrtvam, saj so vpletene mladoletne osebe. V omenjenem dogodku sodelujemo z mamo žrtve in Policijo." 

Dogodek obsojajo tudi politiki

Posnetki so pretresli Slovenijo, težko je verjeti, da se kaj takšnega dogaja. Zato so se oglasili tudi nekateri politiki, začenši s predsednico države Natašo Pirc Musar. Nasilje med mladoletnicami v Celju ostro obsoja in poziva vse pristojne, da ukrepajo hitro in odločno.

Župan Mestne občine Celje Matija Kovač pa opozarja, da "dogodek zagotovo ni osamljen primer" in zato išče rešitve. Konkretno: išče prostore za mlajšo generacijo, ki jih bodo vzeli za svoje, kjer bodo lahko preživljali prosti čas in kjer se bodo znali kreativno in konstruktivno izživeli. Namreč preživljanje prostega časa pred trgovskimi središči je v zadnjem času postal trend.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord