3. 8. 2022, 11:21

Ogorčenje v McDonald'su: gostje restavracije moramo po novem plačevati za uporabo stranišča

Profimedia/fotomontaža

Novosti, ki je sprožila val ogorčenja med obiskovalci restavracije, zagotovo ni nihče pričakoval. Kako odločitev pojasnjujejo odgovorni?

Znana veriga s hitro prehrano McDonald's ima novo restavracijo na Cankarjevi ulici v Ljubljani. A  ena od novosti, ki so jih uvedli, že razburja obiskovalce. Tudi, če ste stranka, morate namreč plačati 50 centov, če želite uporabiti stranišče, denar pa se vam ob tem ne pretvori v dobroimetje, ki bi ga lahko unovčili v restavraciji.

Uredništvo

Nova restavracija se od ostalih nekoliko razlikuje

Novo McDonald's restavracijo, ki se nahaja v prostorih nekdanje Sobe 102 Jana Plestenjaka, so odprli 20. julija. A od njihovih ostalih restavracij je ta nekoliko drugačna. Vso hrano namreč pripravijo šele po naročilu, gostom pa jo kot v klasični restavraciji postrežejo pri mizi. "Gre za format restavracije, prilagojen mestnemu jedru, da bo obogatil izkušnjo Ljubljane za njene prebivalce in obiskovalce", so za portal 24ur.com povedali v restavraciji.

Za razliko od ostalih njihovih restavracij hrano pripravljajo v kletni etaži in jo s posebnimi dvigali dostavijo v pritličje. V kletnih prostorih pa se nahajajo tudi stranišča, s katerimi je McDonald's tokrat poskrbel za največ razburjenja med obiskovalci. Negativno izkušnjo je za omenjeni portal opisal eden izmed gostov restavracije, ki je povedal, da pred straniščnimi vrati, kjer je pritrjen avtomat in vratca s kontrolo izstopa, najprej ni niti dojel, kaj gleda.    

Po njegovih besedah je bilo pred straniščnimi vrati več gostov, ki se jim je situacija zdela bizarna. Nihče namreč ni pričakoval, da si bodo kaj takšnega privoščili v restavraciji kot je McDonald's.

Uredništvo

Če skušate v toaleto vstopiti brez plačila, se sproži alarm

Pred vhodom na stranišče stoji tudi eden od zaposlenih v restavraciji, ki obiskovalce obvešča, da morajo tudi gostje za uporabo odšteti 50 centov. Kot je dejal ogorčeni gost, je neka gospa kljub temu stopila proti vratcem, nakar je začelo glasno piskati, "kot da je stopila v strogo varovano območje. Kot nek alarm." V restavraciji so za 24ur. com pojasnili, se kratki opozorilni alarm sproži, če želi gost v toaleto vstopiti brez plačila. 

Povedali so, da so se za tak pristop odločili, ker so imeli slabe izkušnje v restavraciji na Čopovi, ki je od najnovejše restavracije oddaljena le nekaj 100 metrov. Ker gre za lokacijo, kjer je velik pretok ljudi, se po njihovih besedah veliko mimoidočih, ki niso njihovi gostje, odloči za uporabo toalet. "Na lokacijah, kjer je pretok ljudi velik, je plačljivost dokaj običajna praksa, saj toalete v restavracijah niso javne, ampak so namenjene gostom". Kot so še povedali, v ostalih njihovih restavracijah toalete ostajajo brezplačne.

Uredništvo

Takoj, ko bo mogoče, nameravajo vpeljati vavčer

"Pred toaletami imamo v tej restavraciji rna voljo dodatne umivalnike, kjer si gostje pred jedjo lahko seveda brezplačno umijejo roke, za uporabo toalet pa morajo zaenkrat plačati 0,50 evra," svojo odločitev pojasnjujejo v restavraciji McDonald's. A po mnenju gosta, ki je na odločitev vodstva opozoril medije, "poteza daje občutek negostoljubnosti in da se vse vrti okoli zaslužka". Meni tudi, da običajna koda za stranišče, ki jo gostje dobijo na računu, dovolj učinkovito prepreči, da stranišče uporablja vsak, ki gre mimo.

Kot so še povedali v restavraciji, imajo v načrtu tudi to, da bo gost ob plačilu stranišča prejel vavčer, ki ga bo lahko unovčil pri nakupu, a zaradi zahtevnosti njihovega globalnega softvera zaenkrat to še ni mogoče. Za portal 24ur.com so zatrdili, da se trudijo, da bo ta sistem čimprej vpeljan. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.