28. 3. 2023, 17:13 | Vir: STA

Omejitev županskih mandatov na največ dva zaporedna mandata? To lahko kmalu postane resničnost

Bobo

Če pobudnikom uspe zbrati 5000 podpisov podpore, predsednica DZ po prejemu predloga zakona z zadostnim številom podpisom podpore obvesti poslance o začetku zakonodajnega postopka.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je za začetek zbiranja podpisov volivcev za vložitev predloga dopolnitve zakona o lokalnih volitvah določila 3. april. Pobudo za vložitev predloga zakona, s katerim predlagajo omejitev županskih mandatov na največ dva zaporedna mandata, so vložili Pirati. Za zbiranje 5000 podpisov bodo imeli čas do 1. junija.

Zmanjšanje nepotizma in korupcije

V Piratski stranki so namreč na DZ naslovili za začetek zbiranja podpisov volivcev, s katerimi želijo v parlamentarni postopek vložiti predlog dopolnitve zakona o lokalnih volitvah. Predlagajo omejitev županskih mandatov, kot glavni cilj pa navajajo "zmanjšanje nepotizma in korupcije na lokalnem nivoju ter krepitev demokracije, ki jo ogroža prevelika akumulacija moči obstoječih županov".

Žiga Živulovič jr./Bobo

Pobudo volivcem za vložitev predloga zakona lahko sicer da vsak volivec, politična stranka ali drugo združenje državljanov. Pobudnik o svoji pobudi obvesti predsednika DZ, ki po prejemu popolne pobude o dani pobudi v sedmih dneh obvesti ministrstvo, pristojno za vodenje evidence volilne pravice in določi šestdesetdnevni rok za zbiranje podpisov. Če pobudnikom uspe zbrati 5000 podpisov podpore, predsednica DZ po prejemu predloga zakona z zadostnim številom podpisom podpore obvesti poslance o začetku zakonodajnega postopka.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ