Amanda Buhinjak | 29. 9. 2022, 16:46

Osebna izpoved domačina, kjer beležijo najhujše poplave v Sloveniji: "Kolpa je kot hudournik!"

Bobo/fotomontaža

Močno deževje je v občinah Črnomelj in Osilnica dvignilo vodostaj reke, ki je poplavila ceste in se razširila tudi do stanovanjskih objektov. Pogovarjali smo se z lokalnim prebivalcem, ki nam je zaupal, kako močne so poplave in povedal, da se je reka v desetih minutah dvignila za kar 15 centimetrov. 

Dolgotrajne plohe so se čez noč razširile po celotni Sloveniji in povzročile hitro naraščanje rek. Dvig vodostajev se danes kaže z žalostnimi posledicami - uničene so ceste, poplavljena so igrišče, mnogi stanovalci pa so morali zaradi tega tudi ostati doma.

V zgodnjih jutranjih urah je Kolpa preplavila bregove vasi Osilnica in narasla tako močno, da so do polovice v vodi tudi nekateri prometni znaki. 

Pogovarjali smo se z lokalnim prebivalcem I. J., ki nam je zaupal, da je reka zares močno narasla, a da "v spodnjem toku šele začenja naraščati," saj od Starega trga do Metlike potrebuje približno 8 do 12 ur. 

I. J.

Nekoliko nižja kot v zadnjem poplavljanju 

Nazadnje je Kolpa poplavljala 17. septembra, ko je uničila predvsem regionalne ceste od Petrine proti Osilnici in v drugo smer proti vasi Žaga in Kot. V začetnih urah poplavljanja je bil vodostaj pri Metliki tudi 6 metrov, domačini pa so takrat povedali, da tako visoke Kolpe ne pomnijo v zadnjih 40 letih. 

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) in izpovedi domačina Kolpa še zmeraj obsežno poplavlja v celotnem toku, medtem ko se visokovodni val šele premika proti spodnjemu. Na agenciji so opozorili, da je reka dosegla največji pretok v zadnjih 70 letih. "Kolpa je zdaj že precej nižja kot je bila 17. septembra, vsaj za en meter," je temu dodal I. J. 

"V Gribljah sva bila z ženo deležna trenutka, ko je v roku 10 minut Kolpa narasla za dobrih 15 centimetrov. Skratka, Kolpa je kot hudorunik," zaupa prebivalec Metlike. 

Velik problem je kopališče Primostek

Prebivalec velik problem prepoznava v kopališču Primostek, ki spada pod kamp Big Berry. Tam so pred petimi leti postavili kamp podjetja Iskra iz Semiča in ga popolnoma preuredili. "V zadnjih letih so tam postavili več mobilnih hišk in sicer na temelje, ki jih niso primerno dvignili od tal," nam zaupa in pove, da niso upoštevali napotkov lokalnih prebivalcev, ki so jih opozorili, da bo reka v primeru poplavljanja s seboj vzela tudi postavljene hiške. Po njegovih besedah se je to 17. septembra, ko je Kolpa tako močno poplavljala nazadnje, to tudi zgodilo.

Opozoril je tudi, da je istega dne domačinu iz Rosalnic voda odnesla 320 ovac, ki jih kljub opozorilom ni umaknil. 

I. J.

Prebivalci so tovrstnih poplav že navajeni 

Tisti, ki v Beli Krajini živijo ob strugi reke, so najbolj na udaru pred poplavami in tovrstnih hiš ni malo, a je I. J. pomirjeno kljub vsemu pojasnil, da se Kolpa počasi umirja: "Prebivalci ob vodi so že navajeni, da reka ob večjem deževju zelo na hitro naraste in na tak način tudi upade." 

"Zato prebivalci tudi niso v prevelikih skrbeh, saj domačini tovrstne razmere dobro poznajo in so nanje tudi dobro pripravljeni," v zaključek pojasni. 

Težavam še ni videti konca 

Na Arsu sicer opozarjajo: "V naslednjih 24 urah predvsem na severozahodu ter v večjem delu osrednje Slovenije bi še lahko padlo od 50 do 100 mm, krajevno lahko tudi okoli 200 mm dežja. Med 50 in 100 mm dežja lahko krajevno pade tudi v porečju Kolpe." Na STA so sicer opozorili, da lahko reke poplavljajo še drugod po državi, zlasti na območjih škofjeloškega in cerkljanskega hribovja, ponekod v okolici ljubljanske kotline, v Zasavju, v porečju Savinje in Dravinje.

Facebook/Občina Osilnica/fotomontaža

Na območjih širše osrednje, zahodne in deloma jugovzhodne Slovenije zato na Arsu pričakujejo težave z odvajanjem meteorne vode, ki lahko poplavljajo. Kot kaže, se bodo reke vrnile v svoje struge v petek in v noči na soboto, do konca tedna pa pričakujejo še poplavljanje Krke in Ljubljanice na območju vsakoletnih poplav, poroča STA.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol