K. Ž. | 9. 4. 2024, 11:00

Na slovenski osnovni šoli uvedli kodeks oblačenja (kakšna so nova pravila?)

Borut Živulovič /Bobo

Na Osnovni šoli Rogatec so sprejeli nova pravila šolskega reda, ki med drugim predpisujejo kodeks oblačenja in obnašanja.

Oblačenje šolskih otrok je bilo že večkrat predmet spora med stroko in starši. Tako smo tudi mi poročali, da so bili slovenski profesorji športne vzgoje ogorčeni zaradi umetnih nohtov in vsadkov, ki so dekletom onemogočala telovadbo. Takrat je ena izmed učenk tudi verbalno napadla profesorja športne vzgoje.

Zdaj pa se je ena osnovna šola odločila, da bo z novimi pravili vzpostavila kodeks oblačenja, ki se ga bodo morali držati vsi učenci ter učenke. V Osnovni šoli Rogatec so tako 20. marca letos začela veljati pravila glede oblačenja in obnašanja učencev, poroča Štajerski val.

Ravnateljica šole Alenka Virant je poudarila, da nova pravila določajo, da učenci v šolo prihajajo primerno oblečeni, kar pomeni, da ne nosijo oblačil z neprimernimi, žaljivimi in nespoštljivimi slovenskimi ter tujejezičnimi napisi.

Obenem morajo zgornji deli oblačil segati do pasu, spodnji deli pa morajo biti dovolj dolgi, da prekrijejo zadnjico. Prav tako mora biti dolžina nohtov takšna, da omogoča varno izvedbo predpisanih vaj in nalog šolskega procesa, je še za Štajerski val povedala ravnateljica.

Pregledi šolskih torb

Nova pravila učiteljem dajejo tudi pravico pregleda šolskih torb ter osebnih predmetov učenca. Obenem so v šolah prepovedane pametne ure. Kot je še povedala ravnateljica, želijo tako na šoli ustvariti varno in spodbudno okolje, ki je v korist otrokom. Za nova pravila pa so se odločili, ker so nekateri učenci v šolo prihajali pomanjkljivo oblečeni.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol