Š. T. | 13. 3. 2023, 11:01

Slovenski osnovnošolki nič več ne obiskujeta pouka: zakaj so institucije nemočne?

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Učenki razredne stopnje že drugo leto ne hodita v šolo, čeprav je ta obvezna. Kljub trudu ravnateljice in odločbi sodišča se ni še nič spremenilo.

Gre za zgodbo iz slovenskega kraja na vzhodu države. Po epidemiji covida-19 se deklici nista vrnili v šolske klopi in nista opravljali izpitov, ki bi jih morali opraviti, če bi se šolali od doma. 

Po navedbah šole deklici že leto in pol ne obiskujeta pouka, neupravičene ure se kopičijo. Ravnateljica se je obrnila na različne institucije, inšpekcijo, ministrstvo za izobraževanje, Center za socialno delo, a se za zdaj ni nič spremenilo.

Punčki sta šoloobvezni, a na koncu prejšnjega šolskega leta nista prišli na ocenjevanje. Iz šole so klicali starše, ki se ne javljalo na telefon, je za N1 povedala ravnateljica šole. Sodišče je staršem po njenih navedbah naložilo globo in določilo, da se morata deklici novembra lani vrniti v šolo, a se ni zgodilo nič, punčki sta ostali doma.

Fotografija je simbolična

Fotografija je simbolična

Bobo

Zakon o osnovni šoli določa, da mora učenec redno obiskovati pouk v okviru obveznega programa ter izpolnjevati obveznosti in naloge, določene z akti osnovne šole.

Če na Centru za socialno delo ugotovijo, da gre za sum zanemarjanja otroka, podajo prijavo na policijo, konkretnega postopka pa niso komentirali. Policija je potrdila, da so zadevo obravnavali lani in o tem obvestili pristojno okrožno državno tožilstvo. Na tožilstvu so potrdili, da so prejeli ovadbo zoper dve fizični osebi.

"Nedopustno je, da se mladoletna oseba ne more izobraževati zaradi staršev. Naredila sem vse, kar je v moji moči, da bi punci rešila. Žalostno je, nimam besed," je za N1 povedala ravnateljica. Rešitve, kot kaže, še ni na vidiku.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol