Amanda Buhinjak | 17. 4. 2023, 07:00

VIDEO: Otroci so nam zaupali, kaj zanje pomeni imeti pravega prijatelja (povabili so nas v ozadje nastajanja projekta S-factor)

Facebook/S-Factor/fotomontaža

S-factor je mednarodni festival videov, ki ga od leta 2016 organizira OŠ Milke Šobar – Nataše Črnomelj. V povezovanju učencev s posebnimi iz Slovenije, Madžarske, Avstrije, Hrvaške, Škotske, Bosne in Hercegovine ter Srbije letos pripravljajo videoposnetke na temo prijateljstva. Poglejte, kaj zanje pomeni imeti pravega prijatelja in spoznajte učence, ki sodelujejo pri letošnjem projektu. 

"Želja organizatorjev je bila, da bi se ideja prireditve S-factor - vključevanje oseb s posebnimi potrebami skozi nastopanje, glasbo in video - kot primer dobre prakse razširila po vsej Evropi," nam je v začektu projekta S-factor zaupala Vlasta Lah, ki je zasnovala idejo o festivalu. 

Projekt so razširili mednarodno, z namenom, da učence s posebnimi potrebami in njihovo ustvarjalnost predstavijo čim širši javnosti.

Projekt je pozneje prevzela Dijana Brinac: "S prevzemom projekta lahko rečem, da še toliko bolj čutim, kako pomembna je zagnanost celotnega kolektiva, saj vsak s svojega področja daje vse, kar zmore," nam je zaupala. 

Facebook/S-Factor

Projekt financirajo s pomočjo sponzorskih sredstev, ki jih zbirajo tudi vsi zaposleni. "Verjamem, da to povezanost in domačnost med nami čutijo vsi udeleženci, saj se kot domačini trudimo, da je krona projekta finalna prireditev, ki jo tradicionalno organiziramo konec maja, resnično festival dobre volje, sodelovanja, igrivosti, umetnosti in inkluzije," je pojasnila za Metropolitan.si

Otroci iz OŠ Milke Šobar – Nataše Črnomelj so nas povabili z ozadje nastajanja njihovega letošnjega projekta na temo prijateljstva in nam zaupali, kaj zanje imeti pravega prijatelja. 

Prijatelj je ...

"Naši učenci sodelujejo pri širjenju sporočila prijateljstva. Eni izdelujejo broške prijateljstva, drugi skrbijo, da zaloga brošk na prevzemnih točkah ne skopni," so zapisali na Facebooku S-factorja. 

Letošnjo broško je upodobila Tina Jakopič, za zapestnicami pa stoji Nace Mirosavljević. "Logotip letošnjega S-Factorja je srce, sestavljeno iz dveh različnih kosov sestavljanke. Tako nekako vidimo definicijo prijatelja. Z nekom, ki je morda popolnoma drugačen od nas, lahko skupaj tvorimo nekaj čudovitega," je ubesedila pomen letošnje teme. 

Podprete jih lahko tudi vi in broške naročite prek elektronske pošte festival.sfactor@gmail.com. Ali pa se oglasite na lokacijah, kjer jih lahko kupite. Vse lokacije najdete tukaj (KLIK).

Gaia, Sandi, Domen in Tea so obdani s prijatelji, o čemer priča tudi dejstvo, da s srčnostjo sodelujejo pri letošnji pripravi videev. Kdo je zanje pravi prijatelj in koga bodo uprizorili v videu, ki si ga bomo lahko ogledali že kmalu? Poglejte, kaj so nam povedali, v videu spodaj. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol