A. B. | 20. 3. 2023, 20:00

Otroci s posebnimi potrebami želijo nasmeh na obraz narisati tudi vam: njihov projekt vas bo očaral (FOTO in VIDEO)

Facebook/S-factor/OŠ Milke Šobar/fotomontaža

Že poznate mednarodni festival videov S-Factor? Projekt promovira inkluzijo mladih oseb s posebnimi potrebami skozi izdelovanje kratkih videov. Če še niste slišali zanj, preberite, kako srčni so otroci. 

S-Factor je mednarodni festival videov, ki ga od leta 2016 organizira OŠ Milke Šobar – Nataše Črnomelj. Osrednji cilji projekta so predvsem vključevanje učencev s posebnimi potrebami v projekt, sodelovanje z drugimi šolami, vrtci in podobnimi ustanovami, izdelava videov, predstavitev izdelanih videov širši javnosti in izmenjava izkušenj, nam o projektu zaupa Vlasta Lah, ki je zasnovala idejo o festivalu. Letos je na vrsti že 5. izvedba festivala. 

"S-Factor se je začel v Angliji kot šolska prireditev talentov dveh ustanov za učence s posebnimi potrebami (Kelfort in Hilltop School) iz okolice Sheffielda. Kot del šova talentov se je odvijala tudi predstavitev glasbenih videov. Na tak način so lahko v prireditev vključili prav vse otroke, tudi tiste, ki na odru ne morejo ali ne želijo nastopati," razloži Lahova in doda, da so leta 2015, ob deseti obletnici S-Factorja, prireditev razširili mednarodno, v projekt pa se je vključila tudi njihova šola. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by S-Factor (@sfactor.festival)

Mentorji različnih ustanov iz Grčije, Avstrije, Italije, Finske, Slovenije in Anglije, ki so tako ali drugače povezane z osebami s posebnimi potrebami, so potovali v Anglijo, kjer so jim predstavili prireditev S-Factor, osnove snemanja in montiranja ter nas medsebojno povezali. Doma je nato vsaka ustanova pripravila en ali dva glasbena videa, pri izdelavi katerega – ideji, snemanju, igranju – so sodelovali otroci s posebnimi potrebami.

"Ko so bili videi končani, smo v Črnomlju organizirali javno glasovalno prireditev za najboljši video z neposrednim prenosom iz glasovalne prireditve v Grčiji in Angliji – to je bil ta Evrovizijski moment iz naslova projekta," pove. Njihov video Bass je dosegel končno drugo mesto med desetimi, česar so bili izjemno veseli. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by S-Factor (@sfactor.festival)

"Želja organizatorjev je bila, da bi se ideja prireditve S-Factor - vključevanje oseb s posebnimi potrebami skozi nastopanje, glasbo in video - kot primer dobre prakse razširila po vsej Evropi," pripomni, tako pa je nastala tudi ideja, da prireditev organizirajo tudi v Sloveniji. Projekt so razširili mednarodno z namenom, da učence s posebnimi potrebami in njihovo ustvarjalnost predstavijo čim širši javnosti.

"Projekt so zelo dobro sprejeli tako udeležene ustanove kot lokalno okolje in mediji, zato smo se odločili, da nadaljujemo tudi v naslednjih letih," zaključi Lahova. 

Umetnost in inkluzija

Projekt je pozneje prevzela Dijana Brinac: "S prevzemom projekta lahko rečem, da še toliko bolj čutim, kako pomembna je zagnanost celotnega kolektiva, saj vsak s svojega področja daje vse, kar zmore," nam je zaupala. 

Projekt financirajo s pomočjo sponzorskih sredstev, ki jih zbirajo tudi vsi zaposleni. "Verjamem, da to povezanost in domačnost med nami čutijo vsi udeleženci, saj se kot domačini trudimo, da je krona projekta finalna prireditev, ki jo tradicionalno organiziramo konec maja, resnično festival dobre volje, sodelovanja, igrivosti, umetnosti in inkluzije," pojasni. 

"Predstavljajte si različne delavnice v izvedbi lokalnih društev in šol ter živ žav udeležencev S-Factorja iz celotne Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Bosne in Hercegovine, Srbije ter otrok iz vrtcev in osnovnih šol Bele krajine … Festival inkluzije!" 

Leta 2021 so si zaradi koronavirusa zadali kljub temu izvesti festival. V celoti so ga prestavili na splet in se odločili podporo poiskati med širšo javnostjo, s pomočjo prodaje broške mavrice, ki je bila tema festivala. Nastala je izpod rok Andreje Schwenner. "Podpora okolja je bila zares ganljiva. Lokalno okolje, športniki in spletni vplivneži so nam pomagali, da tudi v takšnih razmerah dosežemo inkluzijo," je razložila. 

S-Factor udeleženci leta 2022.

S-Factor udeleženci leta 2022.

Facebook/S-Factor

Letošnji 5. festival na temo prijateljstva 

Letošnji festival povezuje udeležence Slovenije, Madžarske, Avstrije, Hrvaške, Škotske, Bosne in Hercegovine ter Srbije, zato že s pozitivno tremo pričakujejo videovsebine. Začenjajo zgodbo z broškami in zapestnicami, ki jih ponujajo na različnih lokacijah po Beli krajini in prek spleta. Letošnjo broško je upodobila Tina Jakopič, za zapestnicami pa stoji Nace Mirosavljević. "Logotip letošnjega S-Factorja je srce, sestavljeno iz dveh različnih kosov sestavljanke. Tako nekako vidimo definicijo prijatelja. Z nekom, ki je morda popolnoma drugačen od nas, lahko skupaj tvorimo nekaj čudovitega," je ubesedila pomen letošnje teme. 

Podprete jih lahko tudi vi in broške naročite prek elektronske pošte festival.sfactor@gmail.com.

Videe so začeli ustvarjati že v sredini novembra lani, katera država in kdo bo zmagal, bo znano 25. maja. 

Sodelovali bodo tudi Črt, Peter, Danijel in Rok

Kaj o sodelovanju na festivalu menijo otroci in kaj jim pomeni? Svoje občutke so z nami delili 11-letni Peter, 18-letni Črt in 19-letni Danijel. 

Peter pravi, da se najbolj spomni tega, da so dobili majice in obesek, nazadnje pa je nastopal tudi v videoposnetku na temo mavrice: "Veselim se, da bom letos ponovno glasoval in gledal videe. Želel bi, da je tudi letos prireditev v Semiču, ker sem tam blizu doma."

Danijel (levo) in Črt (desno).

Danijel (levo) in Črt (desno).

OŠ Milke Šobar – Nataše Črnomelj

Mnenju se pridruži tudi Danijel, ki pravi, da izjemno rad nastopa in se gleda po televiziji, zato z radostjo sodeluje pri ustvarjanju videa. 

"Sam sem sodeloval pri izdelavi videa Mlinček iz leta 2017. Zadnjega S-Factorja se nisem udeležil, ker sem bil v karanteni zaradi korone. Letošnji S-Factor bi lahko bil zelo zanimiv, ker je prijavljenih veliko udeležencev," je svoje občutke povzel Črt, ki se tako kot njegova prijatelja že veseli in pridno ustvarja video na temo prijateljstva.

Tudi 14-letni Rok nam je zaupal, kaj mu pomeni sodelovati pri festivalu S-factor in kaj zanj pomeni imeti prave prijatelje: 

OŠ Milke Šobar – Nataše Črnomelj/Uredništvo/fotomontaža

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord