A. B. | 4. 8. 2022, 12:20

Otroci v poletni vročini na močnem udaru! Zaradi dehidracije največkrat pri zdravniku

Profimedia

Vodja pediatrične nujne medicinske pomoči in družinska zdravnica sta spregovorili o zdravstvenih težavah otrok in drugih bolnikov. Pri tem sta opozorili na morebitne zaplete ...

Pediatrinja Tatjana Grmek Martinjaš je na novinarski koncerenci spregovorila o najpogostejših težavh otrok v času poletja. Kot je pojasnila so najpogostejši piki čebel in os. Le malokateri pik sicer po njenih besedah zahteva zdravniško pomoč. 

Kako ravnati v primeru pika insekta? 

V kolikor vašega otroka piči čebela takoj odstranite žrelo in mesto pika ohladite z obkladkom. 

Obkladek je lahko karkoli zamrznjenega iz zmrzovalnika, a je smiselno, da izbrano zavijete v krpo, da rano ohranite čisto. 

Profimedia

Kot je pojasnila pediatrinja se lahko šele tretji dan pojavijo morebitni zapleti. V tovrstnem primeru obiščite zdravnika.  V primeru, da je otrok na pike žuželk in insektov alergičen, se o posvetu z zdravnikom ne obotavljajte! 

Druga najpogostejša težava je dehidracija

Dehidracija je druga najpogostejša težava, ki se v času poletnih mesecev lahko pripeti zaradi črevesnih okužb. Pokazatelja sta predvsem bruhanje in driska, med drugim tudi jok brez solz, suha usta in v splošnem slabše počutje. 

Profimedia

Vaš otrok naj po požirkih pije rahlo sladke ali slane pijače. 

Nasveti ključni tudi za odrasle 

Neža Starič, družinska zdravnica, je na konferenci izpostavila tudi nekaj ključnih nasvetov za odrasle, ki so v porastu vročinskih valov ključni predvsem za kronične bolnike in starejše. 

Starejši so na udaru predvsem zaradi dehidracije. 

Zdravnica svetuje pitje večjih količin vode, odsvetuje pa pitje alkoholnih in gaziranih pijač ter kave.

Profimedia

Kolikor lahko se izogibajte soncu predvsem med 12. in 17. uro. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord