A. B. | 12. 4. 2022, 16:02 | Vir: STA

Otvoritev NAJVEČJE žage v Sloveniji. Veste, čemu je namenjena?

Profimedia

3-milijonska investicija je v Sloveniji doprinesla k otvoritvi prenovljenega in povečanega orodja v lesnopredelovalni panogi. 

V Ločah pri Slovenskih Konjicah so odprli prenovljeno in povečano žago podjetja Žaga Cugmajster. To je največja žaga v Sloveniji.

Resorni minister Zdravko Počivalšek je dejal, da so takšne investicije - ta je vredna okoli tri milijone evrov, od tega je bilo 1,34 milijona evrov evropskih sredstev - najboljši način za povečevanje vrednosti slovenskega lesa.

Novice.si/Žaga Cugmajster

Investicija je "dokaz, da lahko z domačo inovativnostjo, vztrajnostjo in pogumom uspešno izvedemo investicije v lesnopredelovalni panogi," je povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Počivalšek.

Dodal je, da tovrstna žaga pomeni dodatne priložnosti za lesno panogo v Sloveniji in da so takšne investicije najboljši način za zmanjšanje izvoza hlodovine ter povečevanje ugleda in vrednosti slovenskega lesa.

"Iz leta v leto povečujemo sredstva za lesno industrijo, v novi finančni perspektivi do leta 2027 bomo ta sredstva podvojili na predvidoma 134 milijonov evrov. Danes lahko rečemo - lesna industrija ima svojega zaveznika in partnerja na strani države," je dejal minister.

Za podjetje Žaga Cugmajster, ki se je v svojih začetkih pred skoraj 40 leti ukvarjalo predvsem z razrezom hlodovine, nova pridobitev pomeni posodobitev in povečanje proizvodnih zmogljivosti. Sredstva evropskega sklada za regionalni razvoj v višini 1,34 milijonov evrov, ki so jih pridobili prek razpisa gospodarskega ministrstva, so namenili izdelavi gradnikov iz različnih vrst hlodovine za izdelavo masivnih elementov pohištva in masivnih plošč. 

Direktor podjetja Alojz Cugmajster se zaveda velikega pomena nenehnega razvoja in dejstva, da se predelava lesa ne konča pri deski, zato s svojo ekipo že pripravlja načrte za investicije v lepljene profile in križno lepljene plošče, so še sporočili z ministrstva.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol