A. B. | 30. 9. 2022, 17:10

Pacienti nad zdravnike tudi s fizičnimi obračuni (iskrene izpovedi zdravnic)

Profimedia

"Po nasilnem dogodku nisem več popolnoma zbrana, tresejo se mi roke, srčna frekvenca je visoka, kot bi tekla pred levom, strah me je, doma sem odsotna in slabše spim," je med drugim zaupala ena izmed zaposlenih v zdravstvu. 

Na novinarski konferenci Zdravniške zbornice Slovenije je na dan prišlo veliko zgodb o nasilju nad zaposlenimi v zdravstvu. Glede na trenutno stanje v zdravstvu, kjer mnogi tudi po več mesecev čakajo na posvete z zdravnikom, čakalne dobe pa se iz dneva v dan daljšajo, je po besedah družinske zdravnice Nene Kupčavar Guček razumljivo, da "so pacienti včasih zaskrbljeni, napeti in prestrašeni."

V pričanjih osebnih izkušenj so se ji pridružile še druge zdravnice, ki mnogokrat svoje delo opravljajo tudi prestrašene. 

Svojo zgodbo je zaupala družinska zdravnica

Med epidemijo covida-19 je v anketi, v kateri je sodelovalo 1762 zdravnikov in zobozdravnikov, kar več kot četrtina navedla, da so bili deležni groženj, petina je bila priča ali žrtev fizičnega nasilja, več kot tretjina je bila tudi javno razžaljena. 

Na zdravniški zbornici so samo v letošnjem letu prijeli 18 prijav o nasilju nad zaposlenimi. 

"Najbolj tragičen dogodek, o katerem sicer težko govorim, se je zame zgodil na urgenci, ko je tehnik odprl vrata in je dobil udarec s čelom v nos. Precej časa smo potrebovali, da smo se zbrali in nadaljevali z delom, kolega pa je moral zaradi zloma na travmatološki oddelek," je svojo izkušnjo opisala Kupčavar Guček, a tovrstnih izkušenj je še mnogo. 

Bobo/Profimedia/fotomontaža

S podobno zgodbo se ji je pridružila tudi druga zdravnica, ki je tako opisala svojo izkušnjo: "Mama enega izmed otrok je zahtevala potrdilo, da njen 17-letni sin v šoli ne rabi maske. Ker ni bilo osnove za takšno potrdilo, me je zmerjala in na koncu izrekla: 'Za svojega otroka tudi ubijam'," je zaupala in priznala, da ji je grozila tudi s prijavami na "vse možne institucije", zagrozila ji je tudi, da bo ostala brez licence, ker "ima vplivne prijatelje." 

Nasilje vse pogostejše tudi v zobozdravstvu 

Tanja Tomaževič, zobozdravnica za otroško in preventivno zobozdravstvo, je na konferenci poudarila, da je tovrstnega "pogajanja" veliko tudi v zobozdravstvu. "Moje delo je hkrati težko in najboljše, ko dosežem, da otrok rad pride k zobozdravniku, da nima bolečin in da se bo lahko nemoteno igral ali učil," je povedala.

Profimedia

Med drugim je iskreno priznala, da svojim otrokom prepoveduje, da bi bili kdaj zdravniki ali zobozdravniki: "Nasilje, večinoma verbalno, negativno vpliva na moje delo, moje sodelavce, mojo družino. Po nasilnem dogodku nisem več popolnoma zbrana, tresejo se mi roke, srčna frekvenca je visoka, kot bi tekla pred levom, strah me je, doma sem odsotna in slabše spim," je svojo izkušnjo opisala Tomaževičeva. 

Z željo, da se tovrstni dogodki ne bi več dogajali, si na zdravniški zbornici želijo tudi spremembe zakonodaje. S tem bi prejeli status uradne osebe, zaradi česar si pacienti tovrstnih dejanj ne bi smeli več privoščiti. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord