A. B. | 28. 9. 2022, 21:48

Zamenjava identitet iz malomarnosti? Po pravilih ZZZS je šlo za "racionalno prakso"

Bobo/Facebook/Splošna bolnišnica Celje

Pred nekaj dnevi je ministrstvo za zdravje pod vodstvom Danijela Bešiča Loredana vložilo ovadbo zoper osebe, ki so iz "delovne malomarnosti" vplivale na tragičen izid v celjski bolnišnici. Med tem je umrl že drugi pacient. A pristojni drug na drugega še zmeraj kažejo s prstom. 

Krivce za dogodek, ki se je 7. septembra odvil v bolnišnici Celje še zmeraj ni dobil epiloga. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je sicer v imenu ministrstva za zdravje že vložil kazensko ovadbo zoper neimenovane osebe, ki so glede na obtožbe storile napako iz malomarnosti. 

"Zdravnik je napisal dva naloga za prevoz. Oba pacienta sta bila prepeljana z istim reševalnim vozilom, zdravstveni dom pa je seveda nameraval obračunati dva prevoza," je za 24ur jasno pojasnil minister in s tem javno še enkrat potrdil, da so pacienta v skupnem vozilu prepeljali do bolnišnice. 

Bobo/fotomontaža

Kako se je branila direktorica zdravstvenega doma? 

"Če bi, še enkrat poudarjam, zdravstveno stanje, in takšna je tudi praksa pri nas, če bi bilo stanje drugega polsede, tako, da ne more sedeti, ampak ležati, bi peljali enega in nato še drugega," je za 24ur povedala direktorica zdravstvenega doma Sevnica, Vladimira Tomšič in potrdila, da ne gre za prakso, ki tudi sicer ne bi bila pogosta. 

Vodja Reševalne postaje UKCL Janez Kramar je ob tem pripomnil, da so takšna tudi pravila: "Vsak potnik, torej pacient, ki je v reševalnem avtomobilu, je svoj prevoz, seveda se obračunava vsak posebej, taka so pravila," je razložil. Prepeljejo pa jih lahko toliko, kot omogoča reševalno vozilo. 

S tem sledijo navodilom ZZZS

Pri tem delujejo tudi v skladu Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). "Treba je pogledati tako: periferija, vse, kar se vozi v Ljubljano, če bi vsak dan odpeljali samo enega pacienta z enim reševalnim avtom, potem teh reševalnih avtomobilov ne bi bilo niti polovico zadosti, kot je vseh prevozov," je povedal Kramar.

Kljub temu zdravstveni minister vztraja, da so bila navodila kršena in da v primeru vožnje vsakega posameznega pacienta, do dogodka ne bi prišlo. 

Predvsem pravila, ki so bila letos sklenjena na ZZZS predpostavljajo "racionalno izvajanje prevozov," zaradi česar rešilci z enim prevozom mnogokrat prepeljejo več pacientov. O tej možnosti je presojeno glede na zdravstveno stanje bolnikov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.