J. Z. | 16. 10. 2022, 19:48

Pahor iskreno o tem, kako ga je razočaral Putin

Srdjan Živulović/Bobo

Predsednik republike se je ozrl na zadnjih 10 let, ki jih je preživel v predsedniški palači, in spregovoril o tem, v kakšnih odnosih je bil z ruskim predsednikom. Ter razkril, kaj bo odnesel s sabo iz palače. 

Predsednik Borut Pahor, ki se po dveh mandatih počasi poslavlja z vrha slovenske politike, v teh dneh čuti zadoščenje. "Trudil sem se 10 let, mislim, da sem bolj ali manj dobro opravil," je dejal v pogovoru za POP TV. Ob odhodu iz predsedniške palače bo s sabo odnesel številna odlikovanja, ki jih je prejel, medtem ko bodo vsa protokolarna darila, ki jih je prejel od tujih predstavnikov, ostala v predsedniški palači.

Na vprašanje, s katerim od petih premierjev je v zadnjih 10 letih najmanj sodeloval, je odgovoril, da bi to najbrž bil Marjan Šarec. Največ pa je sodeloval z Janezom Janšo. "Dostikrat preberem, da sem bil do prejšnje vlade popustljiv, pri tej pa dvignem glas, a to ne drži."

Tudi o tem, kje bo nadaljeval kariero

Pahor se je v 10 letih večkrat srečal tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. "Ne rečem, da sva se spoprijateljila, me je pa prizadelo, ker sem bil med tistimi, ki je lahko malo pred agresijo na Ukrajino vprašal, ali bi se ta res lahko zgodila. Ne njega osebno, ampak nekoga zelo visoko, in nisem dobil iskrenega odgovora, kar me je zelo razočaralo," je dejal.

Instagram/Borut Pahor

Pahor še ne razkriva, kje bo nadaljeval kariero. Za eno leto se bo preselil v pisarno nekdanjega predsednika, nato pa si pušča odprta vrata. "Da ne bi mislili, da je cela vrsta agentov, ki bi me klicala, da naj pridem. Ne, tega ni." Kot nekdanji predsednik namerava biti še veliko bolj zadržan pri komentiranju aktualnega političnega dogajanja.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol