A. B. | 11. 10. 2022, 07:00

5 spodrsljajev Boruta Pahorja, ki jih ne bomo pozabili

BOBO/Instagram/Borut Pahor/fotomontaža

Izdal nam je konce filmskih uspešnic, ki so se predvajali v kinematografih, svojo zlato ribico hranil v premajhnem akvariju ... A to še ni vse. 

Slovenski predsednik Borut Pahor je širši javnosti poznan kot oseba, ki nas velikokrat nasmeji, tu in tam tudi razjezi. Že v sklopu svoje predsedniške kampanje pred desetimi leti je dokazal, da je njegov pristop k spoznavanju državljanov poseben in svoje vrste zanimiv. Bil je smetar in mesar, poskusil pa se je tudi kot cestni delavec, ko je pomagal pri asfaltiranju. A v sklopu svojih dveh predsedniških mandatov je postregel tudi z mnogimi spodrsljaji, ki jih zagotovo ne bomo nikoli pozabili.

Zbrali smo pet izmed najodmevnejših, ki ste se jim zagotovo nasmejali tudi sami. 

"Ajde, miška mala, gremo!"

Leta 2015 si je Pahor na četvorki srednješolcev in srednješolk po mnenju mnogih dovolil nekoliko preveč. Po njegovem nagovoru je ob plesni glasbi izgovoril besede, ki so še dolgo odmevale po celotni Sloveniji. Vzklikal je "Ajda, miška mala, gremo!" in ob tem zaklical tudi: "To mi deli," s tem pa je presenetil celo svojo partnerico Tanjo Pečar, ki ga je zmedeno pogledala in se mu le zahihitala. 

Njegove besede so sprožile buren odziv, primoran se je bil tudi opravičiti. "Izrekel sem nekaj besed, za katere mi je bilo takoj žal," je zapisal v opravičilu in dodal, da razume, da so bile razumljene kot nespoštljive, a tako niso bile mišljene: "Kot predsednik republike se z vami zelo veliko družim, zlasti z mladimi in zgodi se, da mi moja odprtost in temperament nista vedno v pomoč. Te besede na maturantski paradi to malo pojasnjujejo, to pa nikakor ni opravičilo. Potrudil se bom biti boljši. Tega ne morem zagotoviti, obljubim pa, da se bom potrudil. Hvala za vaše razumevanje," je takrat dodal, a je Sekcija za spol in družbo Slovenskega sociološkega društva opozorila, da opravičilo ni dovolj. 

Izdal je epilog najbolj pričakovanega filma v kinematografih

Spodrsljaja, ki se je odvil v času, ko so film Jamesa Bonda Ni čas za smrt šele začeli predvajati v kinematografih, ne bo pozabil nihče. Predsednik je namreč na Instagramu delil objavo, s katero je ne le pokazal, da si je film ogledal, temveč je vsem, ki so objavo prebrali tudi razkril konec zgodbe. Zapisal je: "Bond. James Bond. Končno spet kino in kokice. Bond nima časa za smrt, a na koncu filma umre. Mi pa vemo, da je nesmrten." Kasneje je v začetku objave z velikimi tiskanimi zapisal: "Razkritje konca zgodbe" v angleškem jeziku, a so bili uporabniki kljub temu jezni za njegovo dejanje. "Zdaj ste ga pa pobiksali," je zapisal eden izmed uporabnikov, drugi ga je spraševal: "Boste zdaj še rekli, da zobna miška ne obstaja?" 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor)

Za svoj zapis se ni nikoli opravičil, a se je kasneje na svoj račun pošalil. Delil je fotomontažo svojega obraza na naslovnici Bondove nove klasike, na kateri je zapisano: "Vedno je čas za selfie." Ob objavi je zapisal: "To sem snel s spleta. Nisem sam naredil, kot tudi selfijev ne delam pogosto. Mogoče naslednjega naredim ob ogledu filma Spencer (zgodba o Diani). Prisežem, da ne bom povedal, kako se konča."

Razburil je tudi organizacije na področju zaščite živali

Slovenski predsednik med delom v pisarni že kar nekaj let ni osamljen. Družbo mu namreč dela ribica z imenom Princeska l., ki ji je dom ponudil v izjemno majhni "bučki". Na neprimeren prostor za bivanje so takrat opozorile predvsem organizacije, ki delujejo na področju zaščite živali, ki so pojasnile, da se ribe v tako majhnih prostorih počutijo ogrožene in skozi ukrivljeno sliko vidijo popačeno sliko. "Razumemo, da vam morda potrebe zlatih rib niso (bile) poznane, celo verjamemo, da so vam bile morda napačno predstavljene, vendar bi glede na vašo funkcijo pričakovali, da bi se o potrebah katere koli živali pozanimali pred nakupom," so Pahorju sporočili v odprtem pismu. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor)

Pahor je opozorilo zaščitnikov živali upošteval in poskrbel, da je Princeska I. dobila nov, večji dom. Na Instagramu je delil starejšo fotografijo, ko je riba še bila v majhni bučki, in ob njej pripisal: "Pred četrt stoletja, v pisarni vedno akvarij z ribicami. Takrat je bil še okrogel, kar, to sem kasneje izvedel, ni v redu. Zdaj so moje takale v predsedniški pisarni kot v raju," je pojasnil. 

Obujanje spominov na neprimeren način?

Pahor je mnogo prahu dvignil tudi z objavo fotografij svoje nekdanje študentske ljubezni, zaradi česar so ga mnogi uporabniki Instagrama v komentarjih objave spraševali, ali se mu zdi to primerno – "Ni lahko tvoji s tabo," je zapisal eden izmed uporabnikov, nekateri pa so se spraševali, zakaj tovrstnih objav ne posveti svoji partnerici. 

Čeprav je z zapisom mnoge nekoliko presenetil in tudi pustil odprtih ust. "To je Erika, ljubezen iz študentskih časov. Spoznala sva se, ko sem prestopil prag univerze, ona pa je zaključevala magistrski študij. Skupaj sva preživela 4 čudovita leta. Potem se nisva več videla. Živi in dela v tujini, od koder me je poklicala, da bi mi izrekla sožalje ob mamini smrti," lahko preberemo ob objavi, na kateri lahko vidimo tudi njuno staro fotografijo. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor)

Šale na račun socialne distance in zdravstvene krize

V času množičnega širjenja koronavirusa in vzpostavljanja mnogih ukrepov, ki smo jih kasneje poimenovali ukrepi PCT (prebolel, cepljen, testiran), je Pahor v tem našel tudi točko za smeh. Socialna distanca ga je še posebej nasmejala ob animiranem videposnetku božička, ki obdaruje otroka. Na njem otrok božička med obdarovanjem vpraša: "Imaš PCT?" v ozadju pa lahko slišimo Pahorja, ki se posnetku na glas smeji. Pod objavo so se mnogi spraševali, ali se mu zdi to primerno, glede na to, da je bil ta objavljen na vrhuncu zdravstvene krize, spet drugi pa so ga bodrili, da so se ob tem tudi sami nasmejali. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor)

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord