R. K. | 15. 7. 2022, 10:35 | Vir: STA

Pahor s predsednico Madžarske tekel okoli znamenitega slovenskega jezera

Profimedia/fotomontaža

Slovenski predsednik je priznal, da se je po rekreativnem srečanju z Novákovo ves potil, ona pa je bila še vedno "sveža kot rožica." 

Na obisku v Sloveniji se na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja mudi novoizvoljena madžarska predsednica Katalin Novák. To je njen prvi uradni obisk naše države. S Pahorjem sta srečanje začela rekreativno s tekom okoli Blejskega jezera. Predsednik pa je vtise delil tudi s svojimi sledilci na Instagramu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor)

Madžarska predsednica je odlična tekačica 

"Tekla sva okrog Blejskega jezera v prečudovitem okolju nasmejanih ljudi in čudovite narave," je v svoji objavi zapisal predsednik Pahor. Dejal je še, da je Novákova odlična tekačica in maratonka ter priznal, da se je ob kratki izjavi za medije, ki sta jo dala po teku, sam ves potil, "Katalin pa je bila sveža kot rožica." 

"Šport združuje, pa se nama je zdelo fajn, da v tem duhu začneva njen uradni obisk," je v objavi na Instagramu še pojasnil slovenski predsednik. 

Profimedia

S Pahorjem bosta izmenjala poglede na različne teme

Novákova je sicer v Slovenijo prispela že v četrtek. S Pahorjem bosta v uradnem delu srečanja izmenjala poglede na bilateralne odnose med Slovenijo in Madžarsko, dinamiko gospodarskega sodelovanja in dvostranskih projektov, rezultate zadnjega vrha pobude Tri morja ter njen prihodnji razvoj, položaj na Zahodnem Balkanu v kontekstu širitve evroatlantskih integracij ter dodelitev statusa kandidatke Bosni in Hercegovini za članstvo v EU.

Posvetila se bosta tudi razmeram v Ukrajini in s tem povezanim vprašanjem varnostne strukture v Evropi, prehranski in energetski varnosti, zeleni in družinski politiki ter položaju in pravicam slovenske in madžarske narodne skupnosti na narodnostno mešanih področjih.

Profimedia

Srečala se bo tudi z Golobom in Klakočar Zupančičevo

Uradni obisk Novakove v Sloveniji se bo zaključil v Lendavi z odprtjem prenovljene hiše madžarske samoupravne narodne skupnosti. V sklopu odprtja v Lendavi se bosta predsednik in predsednica srečala s predstavniki slovenske in madžarske narodne skupnosti na obeh straneh meje.

Med obiskom Slovenije se bo Novakova srečala še s predsednikom vlade Robertom Golobom in predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec