18. 1. 2024, 13:11 | Vir: STA

Pahor: "V 30 letih smo preveč zadušili podjetnost slovenskega človeka"

Aleksandra Saša Prelesnik

Slovenija je ena najbolj varnih držav na svetu, če bi bila še bolj privlačna za tuje investitorje, pa bi bil to "bingo", je na poslovnem zajtrku Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji (AmCham Slovenija) v Ljubljani poudaril nekdanji predsednik Borut Pahor. V tej luči se je zavzel za deregulacijo in za spodbujanje občutka zaupanja v družbi.

Borut Pahor je ocenil, da ima Slovenija, ko gre za privabljanje tujih investicij, težave zaradi pretirane regulacije. Sam je ob začetku politične kariere "zelo verjel v regulacijo", zdelo se mu je, da "omogoča neko prerazporeditev moči blaginje", pozneje pa je prišel do spoznanja, "da pretirana regulacija vse to zaduši". "Eno najbolj pomembnih vprašanj, ki je tudi politično vprašanje, je zato vprašanje prave mere regulacije," je podčrtal.

"Moje spoznanje je, da smo v 30 letih preveč zadušili podjetnost slovenskega človeka," je nadaljeval. V tej luči se zavzema za deregulacijo, "moramo pa seveda paziti, da so pravila enaka za vse in da se jih tudi igralci držijo". Pot deregulacije po njegovih besedah ni nemogoča, je pa za drugačno politiko, ki bi povečala privlačnost Slovenije za tuje naložbe, potreben pogum. Medtem se socialni dialog v Sloveniji zdaj vrti okoli tega, kako naj "stvari ostanejo iste", se boji.

V tej luči se je dotaknil tudi splošnega razpoloženja v državi. Prepričan je, da smo preveč malomarni do splošnega razpoloženja. Zdi se mu, da se pri nas "skrbi za to, da se daje nek občutek nemoči, nek občutek slabih odnosov, nezaupanja" in da je za to odgovorna tudi politika, ki bi morala v resnici "stalno krepiti občutek zaupanja v družbi".

Žiga Živulović j.r./Bobo

O slovenski politiki je dejal, da se počasi končuje obdobje politične tranzicije za oba bloka in napovedal, da bo dokončen prehod spremljal "nek bolj kaotični čas". Žal mu je, da danes za politiko ni velikega zanimanja, verjame pa, da bodo v prihodnje tudi v levem bloku nastopili politiki, ki bodo bolj suvereni, medtem ko sam kot premier te suverenosti ni imel, prav tako je po njegovem nima premier Robert Golob. To naj bi nato spremenilo tudi stanje na desnici.

V zvezi z Evropo je dejal, da je za Slovenijo zelo pomembna. "Evropa je prostor, ki nam zagotavlja, da nekatere naše potenciale, eni imamo take, drugi drugačne, razvijamo bolj, kot bi jih sami," je opozoril. Evropo je treba po njegovih besedah čuvati, se pa boji, da bo glede na razvoj dogodkov v svetu v prihodnje, če se ne bo reformirala, prej izgubljala kot pridobivala.

Posebej je spregovoril tudi o Zahodnem Balkanu. Prav v zvezi s tem vprašanjem ga je EU sicer najbolj razočarala, saj da doslej ni razumela, kako pomembno je širjenje povezave na to območje.

Zahodni Balkan je po njegovih besedah teritorij, ki ga nekatere sile vidijo kot prostor, kamor je mogoče izvoziti konflikte, probleme, kjer je mogoče izkoristiti čustva tamkajšnjih ljudi, omenil je tudi nevarnost vojne in pozval, da je treba vložiti vse sile, da tam ostaneta mir in varnost. Ne skrbi ga sicer le zelo razdeljena Bosna in Hercegovina, temveč tudi Srbija, da ne bi "zdrsnila v ruski objem", saj da bi to pomenilo desetletja stalnih konfliktov.

Aleksandra Saša Prelesnik

S temi vprašanji se ukvarja njegov zavod Prijatelji Zahodnega Balkana. Pahor si želi, da bi to postal najbolj ugleden think tank za Zahodni Balkan na svetu. Za mnenje o dogajanju na tem delu sveta sta ga že povprašala tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar in premier Golob, "čeprav nisem najbolj priljubljen pri njiju". "Glede tega imata zelo velik posluh," je dodal.

Ocenil je še globalne razmere. "Situacija ni zelo privlačna, to moramo ugotoviti, ni pa razloga za paniko, kaotično ravnanje, temveč je čas za preudarnost," je menil. Pri tem je opozoril na dve pomembni okoliščini - izgubo moči mednarodnih institucij v multilateralizmu, kar naj bi bilo mogoče obnoviti, in težave liberalne demokracije, "ki je prignala politično korektnost tako daleč, da je začela ogrožati svoje lastne temelje, tudi svobodo govora".

"Mlade generacije /.../ bodo morale proizvesti nek nov ob občutek za to veliko vprašanje, kajti v nasprotnem primeru se bo z izgubo možnosti za svobodo govora izgubil tudi cel cel korpus vrednot, povezanih z demokratično politiko, od zaupanja v institucije do integritete in vsega drugega, znova pa bodo na moči pridobili populizmi in nacionalizmi," je dejal.

Izrazil je še upanje, da bosta ZDA in Kitajska ohranili potrebno raven zaupanja, da ne pride do konflikta, ki bil prizadel celotno mednarodno skupnost.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol