Ksenja Žnidaršič | 18. 1. 2024, 08:35

Takšne voditelje iščejo za vladni podkast: pičlih 50 minut dela za zajeten kup denarja (prvi bo dobil 500 evrov!)

Ukom

Vlada bo 19. januarja objavila svoj prvi podkast, ki bo postal stalnica v slovenski politiki. Voditelje bodo izbirali sami, vendar to ne pomeni, da bo to funkcijo lahko prevzel kdorkoli.

Nedavno smo poročali, da bo vlada začela s svojim lastnim podkastom. Čeprav je odločitev naletela na neodobravanje javnosti, bo prvi podkast ugledal luč sveta 19. januarja v dopoldanskem času. Prva gosta bosta minister za obrambo Marjan Šarec ter ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon.

Čeprav v Sloveniji lahko opazujemo razpad več sistemov ter množično negodovanje nad vse višjo draginjo, vlada ostaja pri svoji odločitvi. Za podkast so tako imeli 5000 evrov enkratnih stroškov, voditelj pa se bo lahko razveselil kar zajetnega kupa denarja za manj kot eno uro dela. Za vodenje podkasta bo dobil namreč nadomestilo v višini 500 evrov, prvi, ki pa se bo razveselil te vsote, pa je Boštjan Lajovic.

Žiga Živulovič jr./Bobo

In na podlagi česa izbirajo voditelje?

Vprašanja glede izbire voditeljev smo naslovili na Urad vlade Republike Slovenije za komuniciranje (Ukom), saj so nam že prej dejali, da bodo voditelji raznoliki. Kot so zapisali, pri izbiri voditelja upoštevajo izkušenost, kar recimo da utemelji vrtoglavo vsoto plačila. "Praviloma bodo to zaposleni v državni oziroma javni upravi, po potrebi (glede na vsebino epizode) pa bomo sodelovali s kakšnim zunanjim sodelavcem oziroma sodelavko," so zapisali.

Borut Živulović/Bobo

"Če se bomo odločili za neizkušene voditelje, jih bomo ustrezno pripravili in usposobili. Preučujemo namreč tudi možnost, da bi sodelovali z mlajšimi voditelji," so še zapisali v nadaljevanju. Pri tem lahko sklepamo, da v kolikor bodo voditelje še usposabljali, bodo stroški podkasta najverjetneje večji. Za zdaj sicer ni jasno, kakšna bo višina stroškov v prihodnje, a eno je zagotovo, ta denar bi vsekakor prišel prav v drugih sistemih, ki so na robu propada, na primer zdravstvo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol