17. 7. 2022, 09:14 | Vir: STA

Pahor prejel odgovor na pismo: ga je visoki evropski predstavnik podprl?

Profimedia

Slovenski predsednik si prizadeva, da bi Evropa imela več posluha glede nekaterih ključnih vprašanj iz regije. Kakšna je bila vsebina njegovega pisma?

Predsednik Borut Pahor je prejel odgovor predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela na pismo, v katerem se je zavzel, da bi Bosni in Hercegovini brez dodatnih pogojev dodelili status kandidatke za članstvo v EU.

Michel je v odgovoru poudaril trdno zavezanost evropski poti držav Zahodnega Balkana.

Michel je v odgovoru poudaril trdno zavezanost evropski poti držav Zahodnega Balkana.

Thierry Monasse/STA

Pahor je v pismu zapisal, da Evropska unija po njegovem ponuja odgovor na vsa vprašanja Zahodnega Balkana. Ob tem pa je Michela pozval, naj se zavzame za konkretne korake k hitrejšemu širitvenemu procesu v tej regiji, zlasti za podelitev statusa kandidatke za članstvo v EU Bosni in Hercegovini.

Michel je poslal pismo v odgovor Pahorju, v katerem je zapisal, da je Evropska unija popolnoma in neomajno zavezana evropski perspektivi držav Zahodnega Balkana in podpira pospešen proces njihovega pristopanja k EU.

Dodal je, da deli Pahorjeve skrbi glede stanja v Bosni in Hercegovini, ter poudaril, da se je tudi osebno angažiral pri pomoči voditeljem v tej državi, da bi nadaljevali z dialogom in se ponovno osredotočili na implementacijo potrebnih reform.

Svet je medtem po navedbah njegovega predsednika prav tako naložil Evropski komisiji, naj poroča o implementaciji 14 ključnih prioritet, ki so bile nedavno določene za BiH. "Bodite prepričani, da EU namerava nadaljevati s podporo Bosni in Hercegovini ter ostalim partnericam na Zahodnem Balkanu, da bodo opravile potrebne korake naprej na svoji evropski poti," je zaključil Michel.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ