STA/M.P. | 19. 12. 2022, 16:38

Sin Jožeta Pučnika končno prevzel očetovo najvišje državno odlikovanje

Borut Živulovič/Bobo

Predsednik Pahor je pred četrtkovo zaprisego nove predsednice opravil še svojo zadnjo podelitev priznanj.

Predsednik v odhajanju Borut Pahor je sinu Jožeta Pučnika, Gorazdu Pučniku, vročil najvišje državno odlikovanje zlati red za zasluge. Gre za odlikovanje, s katerim je takratni predsednik republike Janez Drnovšek Jožeta Pučnika posthumno odlikoval junija 2006 ob 15-letnici samostojnosti Slovenije, a njegova družina odlikovanja doslej ni želela sprejeti.

Zdaj so si premislili

Gorazd Pučnik je ob vročitvi očetovega zlatega reda za zasluge povedal, da so si premislili zaradi predsedniške drže Boruta Pahorja. "To je bil glavni razlog, da smo se odločili, da odlikovanje z velikim veseljem sprejmemo kot družina," je dejal. 

Gorazd Pučnik je poudaril, da je imel njegov oče za seboj močno družino, ki ga je držala pokonci.

Pahor se je družini zahvalil za njeno odločitev. Pojasnil je, da je v preteklosti odlikovanje, pod katerega se je podpisal nekdanji predsednik Janez Drnovšek, družini že večkrat skušal izročiti, a vsakokrat neuspešno: "Potem pa sem pred časom izvedel za čudovito novico, da se je družina odločila spremeniti svoje mnenje."

"Z Jožetom Pučnikom smo imeli narodnega voditelja"

Ob tem je Pahor poudaril, da smo imeli Slovenci z Jožetom Pučnikom narodnega voditelja, ki je znal ob pravem času navdušiti ljudi za velikopotezne ideje brez primere v slovenski zgodovini. Bil je dovolj zrel ob pravem času, in kljub temu, da je moral pretrpeti veliko, se Pahorju nikoli ni zdelo, da bi se želel maščevati, pač pa, da je želel navdihovati.

"Opravka imamo z veliko osebnostjo, za katero si želim, da bi mladi ljudje v njej videli vzor." 

Odlikovanje je bilo od leta 2015 razstavljeno na častnem mestu v predsedniški palači, v dvorani, ki jo je predsednik Pahor poimenoval po Pučniku. Odločitev o poimenovanju dvoran po štirih izmed očetov slovenske politične pomladi in državnosti - Francetu Bučarju, Janezu Drnovšku, Ivanu Omanu in Jožetu Pučniku - je predsednik Pahor sprejel ob 25. obletnici plebiscita, 26. decembra 2015, kot izkaz hvaležnosti in počastitev spomina nanje in njihove zapuščine.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol