STA/P.M. | 21. 3. 2023, 17:10

Slovo od korone, a večina Slovencev bi to priporočilo NIJZ obdržala

Žiga Živulovič jr./Bobo

Časi, ko so se naša življenja zaradi covida-19 obrnila na glavo, so bližje, kot se nam morda zdi.

Izsledki 24. izvedbe raziskave o vplivu pandemije covida-19 na življenje, ki jo za NIJZ izvaja agencija Valicon, kažejo, da po treh letih od začetka epidemije anketirane osebe največ podpore namenjajo priporočilu prezračevanja zaprtih prostorov (82,8 odstotka) in učinkovitega prezračevanja v vzgojno izobraževalnih zavodih (80,7 odstotka). 

Koliko bi se jih cepilo?

Podporo izolaciji za osebe s potrjeno okužbo z novim koronavirusom je izkazalo 73,2 odstotka anketiranih, uporabi mask v zdravstvenih ustanovah, lekarnah in domovih starejših občanov pa 67,3 odstotka. 

Največ podpore trenutno veljavnim priporočilom namenjajo osebe v starostni skupini od 65 do 74 let. 

V zadnjih izvedbah raziskave SI-PANDA je delež oseb, ki se ne nameravajo cepiti proti covidu-19, relativno stabilen in se giblje okrog četrtine anketiranih oseb, v primeru prehladnih znakov pa bi se večina samotestirala. Cepljene osebe proti covidu-19 vsem navedenim priporočilom namenjajo več podpore kot necepljene osebe.

Profimedia

Argumenti za in proti cepljenju

Anketirance, ki niso cepljeni proti covidu-19, najbolj skrbijo stranski učinki cepljenja, dolgoročni vpliv na njihovo zdravje in varnost cepiv. Osebe, ki so prejele cepivo proti covidu-19, so kot glavne razloge za cepljenje navedle preprečitev težjega poteka bolezni oz. njegove posledice in zaščita svojega zdravja in zdravja bližnjih.

Izvedba raziskave, ki je bila 24. po vrsti, je potekala od 24. do 27. januarja 2023 na vzorcu 1020 odraslih oseb, starih od 18 do 74 let.

Bobo

Cepljenje proti gripi

Proti sezonski gripi se je v sezoni 2022/2023 cepilo 8,1 odstotka anketiranih oseb, med necepljenimi pa jih 9,6 odstotkov navaja, da se bodo verjetno cepili. Proti gripi se bo verjetno cepilo največ oseb starih od 65 do 74 let.

Profimedia

V primeru prehladnih znakov ali znakov okužbe dihal bi večina oseb izvedla samotestiranje na virus SARS-CoV-2 (69,2 odstotka), tretjina bi počakala, da vidijo, kako se simptomi razvijajo, nekaj manj kot četrtina pa bi se samoizolirala. Ob stiku z osebo, ki je imela pozitiven test na virus SARS-CoV-2, kljub temu, da sami ne bi razvili simptomov, bi se testiralo 67,1 odstotka oseb.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol