11. 6. 2022, 14:50

Parada ponosa: kje se bodo sprehodili udeleženci, med katerimi so tudi znani politiki?

STA

 Na sklepnem dogodku Paradni dan so organizirali paradno mesto, povorko in kulturni program.

Festival je zaznamovan tudi z mobilizacijo "mavričnih volivk in volivcev" in oblikovanjem političnih zahtev in potreb LGBTIQ+-skupnosti v odnosu do novoizvoljene vlade.

Društvo Parada ponosa je med svojo kampanjo za mobilizacijo "mavričnih volivk in volivcev" raziskovalo, kako volitve doživlja LGBTQ+-skupnost, kaj potrebuje od nove vlade, kdo so njihovi zavezniki in zaveznice, kako biti skupen boj in kako se stranke opredeljujejo do LGBTIQ+-vprašanj. "Vsakič znova smo spoznali, da so ključni povezovanje in številčna mobilizacija ter jasna zahteva po konkretnih odgovorih," so zapisali.

Na povorki tudi ministri

Tradicionalni mavrični pohod bo potekal od Metelkove do Kongresnega trga, kjer bodo govorci ljubljanski župan Zoran Janković, predstavnica Društva Parada ponosa Katja Štefanec, predstavnik Beograd Prida Filip Vulović, predstavnik Lambda Warsaw Krzysztof Kliszczynski in državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Simon Maljevac.

V znak podpore skupnosti LGBTIQ+ je pred ministrstvom za kulturo v mesecu juniju izobešena mavrična zastava, ki so jo obesili tudi pred ministrstvom za zunanje zadeve. Parade ponosa se bodo med drugimi udeležili tudi minister za delo Luka Mesec, pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan in ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Na festivalu so načeli povezovanje lokalnih LGBTIQ+-skupnosti in potrebe LGBTIQ+-oseb iz ruralnega okolja, vpliv lokalnih in nacionalnih volitev na njihove pravice. V ospredju so med drugim tudi solidarnost do LGBTIQ+-begunk in beguncev iz Ukrajine, stanovanjska izključenost LGBTIQ+-oseb, svoboda izražanja, kot vsako leto pa imajo veliko vlogo kulturne vsebine.

"Še posebej ponosni smo, da v Sloveniji gostimo nagrajeno britansko pesnico Joelle Taylor," so zapisali v društvu.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ