M. P. | 10. 7. 2023, 07:00

Park s posebnim pomenom sredi ljubljanskega križišča: veste, kaj nam sporočajo kamni v njem?

M.P.

Gotovo ste že kdaj, ko ste se peljali mimo ali hodili v bližini glavne železniške postaje, uzrli pokončne kamnite skulpture. Tam niso slučajno.

Če jih preštejete, jih je 27, prav toliko, kolikor je držav članic Evropske Unije, sedem dodatnih kamnov v parku pa je še za tiste dežele, ki niso članice, a so del evropske celote: Norveška, Islandija, Švica, Turčija, Severna Afrika, Balkan in Ruska planota.

Hologram Evrope

Gre za projekt kiparja Marka Pogačanika, ki se že desetletja ukvarja z zdravljenjem Zemlje s pomočjo lastne metode, imenovane litopunktura. Pogačnik je tudi utemeljitelj moderne geomantije, vedenja o skritih energijah Zemlje, in nenehno zagovarja potrebo po iskanju sožitja z naravo. 

In kaj ima to z EU kot politično zvezo posameznih držav? Namen njegovega projekta je utelesiti vzorec Evrope ter za vsako od držav odkriti vlogo, kakršno igra znotraj tega vzorca

M.P.
M.P.

Če združimo oboje - članicam Evropske Unije posvečene kamnite skulpture in umetnikovo zdravljenje Zemlje, pridemo do zanimive točke oziroma prostora, v katerem celo vstopimo v interakcijo z globljimi plastmi bivanja in zavesti.

Hologram Evrope je Marko Pogačnik postavil v Ljubljani na stičišču Slovenske, Dunajske in Tivolske ceste ob koncu predsedovanja Slovenije EU leta 2008.

M.P.

Skupni politični in tudi energijski dom

Pogačnikov hologram Evropejce in slovenski narod spominja na naše globlje korenine in na namen našega skupnega doma. Obenem pa tudi na proces stvarjenja združene in med seboj povezane Evrope, ki jo je potrebno voditi na različnih ravneh bivanja.

M.P.
M.P.

Hologram Evrope je sestavljen iz štirih krogov stoječih kamnov. V notranjem krogu se nahajajo dežele povezane z elementarno ravnijo življenja, v drugem krogu najdemo dežele, ki so v interakciji s čustvenimi kvalitetami prostora, v tretjem krogu stoje kamni za dežele, ki so doma na duhovni ravni. Četrti krog pa je namenjen ne-članicam, a so-ustvarjalkam EU.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol