D. D. | 23. 10. 2023, 13:04

Vonj po pečenem kostanju: koliko stane posamezna merica v Ljubljani?

Žiga Živulović jr. /Bobo

Zdaj je ravno pravi čas za nabiranje kostanja v gozdu, a doma pečen najverjetneje ne bo tako dober kot tisti, ki je pečen pri prodajalcih. 

Jesen je v polnem razmahu, ulice večjih slovenskih mest pa so že zajeli prodajalci pečenega kostanja. V Ljubljani so ponudniki gozdne specialitete že pridno zavihali rokave in začeli s peko.

Od česa je odvisna prodaja?

Kot je za portal Siol povedal Grega, eden od ljubljanskih prodajalcev pečenega kostanja, je za zdaj prodaja dobra, a je v veliki meri odvisna od vremena in dneva v tednu. Kostanj prodaja od okoli enajste ure pa vse tja do osme ure zvečer, torej v sezoni dela skoraj deset ur na dan. 

Povedal je, da v tem delu zelo uživa, saj dela na zraku, rad pa ima tudi interakcijo z ljudmi. Po njegovih izkušnjah je največ gostov ob koncih tedna, najmanj pa zjutraj in ob deževnih dnevnih. Kot opažajo prodajalci, so nad ponudbo pečenega kostanja najbolj navdušeni turisti, zato si želijo, da bi bila promocija večja. Prav tako pa si želijo tudi nižjih najemnin utic, saj jim ta prevzame velik del zaslužka.

Prodaja pečenega kostanja je odvisna predvsem od vremena.

Prodaja pečenega kostanja je odvisna predvsem od vremena.

Profimedia

Koliko zaslužijo prodajalci pečenega kostanja?

Grega je poudaril, da kupci pogosto ne opazijo celotnega procesa peke kostanja. Sam ga uvaža iz Italije, cena ene petkilogramske vreče je okoli 40 evrov. Najprej ga je treba uvoziti, ga narezati in pozneje tudi speči na primerni temperaturi. Kot je povedal, priprava in peka kostanja pomenita kar velik logistični in tudi tehnični zalogaj. Pečenje prilagajajo povpraševanju kupcev, poskrbeti morajo tudi, da ob koncu dneva ne ostane pečen kostanj, ki ga nimajo komu prodati. Zaslužek je torej v veliki meri odvisen od cene najema utice, vremena in koliko neprodanega pečenega kostanja jim na koncu dneva ostane.

Koliko boste odšteli za merico kostanja?

Kot še navaja Siol, na MOL pravijo, da si cene meric prodajalci določajo sami. Letos je cena male merice pečenega kostanja štiri evre, velika pet, za maxi merico pa bo treba odšteti kar 13 evrov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol