Uredništvo | 20. 6. 2023, 15:35

Peklensko vroče bo: prihaja apokaliptični junijski dan, ki bo presegel vse dosedanje vročinske rekorde!

Profimedia

V zadnjih letih smo sicer nekajkrat beležili podobno visoke ali še višje temperature, a še nikoli tako zgodaj. 

Kot poroča MeteoInfo, se nam v četrtek v vzhodni in osrednji Sloveniji obeta najbolj vroč dan v zgodovini meteoroloških meritev.

To pomeni, da lahko na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju ter morda tudi v Ljubljani pričakujemo temperature vse do 37 ali lokalno celo do 38 stopinj, medtem ko bodo na Štajerskem in v Prekmurju termometri pokazali okoli 35 ali 36 stopinj Celzija.

V zadnjih letih smo sicer nekajkrat beležili podobno visoke ali še višje temperature, a še nikoli tako zgodaj, pravi vremenski prognostik Rok Nosan.

Rekordnih za zdaj lanskih 38 stopinj

Do zdaj najvišje junijske temperature so bile v večjem delu vzhodne in osrednje Slovenije uradno izmerjene 27. junija 2019, ko je v Ljubljani termometer pokazal 36,8, v Osilnici 36,4, v Celju 35,8, v Mariboru 35,6, na Ptuju 35,4 in v Kočevju 35,1 stopinje Celzija, še piše Meteoinfo.

Profimedia

Na Dolenjskem in v Beli krajini pa je bilo po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje najbolj vroče 29. junija 2021, ko je bilo v Črnomlju 35,8 in v Novem mestu 35,3 stopinje Celzija.

Vsaj na zahodu Slovenije v prihodnjih dneh ne bo rekordno visokih temperatur: na Primorskem se bo v četrtek ogrelo "le" do okoli 34 stopinj Celzija. Lansko leto so okoli 28. junija v Podnanosu izmerili 38 stopinj Celzija, kar je tudi slovenski junijski rekord. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol