R.S. | 26. 7. 2022, 18:29 | Vir: STA

Peticijo za nakup letala za gašenje podpisalo že toliko ljudi

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Gašenje iz zraka je po besedah državnega svetnika Tomaža Horvata edina možnost za hitrejšo zaustavitev požarov v naravi.

Državni svetnik Tomaž Horvat, ki je na sredini izredni seji državnega sveta vladi podal predlog za nakup letala za gašenje, je v teh dneh s peticijo zbral že več kot 5600 podpisov podpore predlogu.

Ob požaru na goriškem Krasu se je pokazala nuja, da imajo zlasti požarno in vodooskrbno bolj ogrožene regije na razpolago letalo za gašenje. 

Mnogi podpisali spletno peticijo

Neeksplodirana ubojna sredstva iz prve svetovne vojne, ki ležijo po Krasu, so po Horvatovih besedah dodatna nevarnost, ki preži na gasilce. Gašenje iz zraka je zato po njegovih navedbah edina možnost za hitrejšo zaustavitev požarov v naravi.

Bobo

Horvat je že na izredni seji državnega sveta pozval vlado in ministrstvo za obrambo, naj se nemudoma lotita naročila in nakupa letala za gašenje. Odprl je tudi spletno peticijo, ki jo je samo v nekaj dneh podpisalo 5691 podpornikov.

To je po njegovi oceni dodatna spodbuda vladi, da čim prej preuči predlagano možnost in ukrepa.

Tako ob soočanju z vse hujšimi posledicami globalnega segrevanja, med katerimi so tudi požari v naravi, ne bi bili odvisni od pomoči sosednjih držav, ampak bi lahko že takoj uporabili lastna letala in tako hitreje omejili in pogasili požar. Tudi škoda na požariščih bi bila manjša, je opomnil.

Načrtujejo nakup 12 letal kanader

Slovenija bo zaradi vse bolj obsežnih in pogostih požarov in drugih naravnih nesreč v članicah EU podala pobudo za okrepitev zmogljivosti za gašenje iz zraka na evropski ravni, so pred dnevi sporočili iz kabineta premierja Roberta Goloba. EU sicer načrtuje nakup 12 letal kanader, pri čemer pa Slovenija ne sodeluje.

Posnetek zaslona/Facebook/Gasilci Prevalje

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar, ki si je v petek ogledala požarišče na goriškem Krasu, je medtem napovedala nakup novega helikopterja, ki bo namenjen za pomoč pri gašenju, pa tudi za nujno medicinsko pomoč in reševanje v gorah.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ