J. Z. | 26. 7. 2022, 10:54

Požar na Krasu: pogorišče veliko kot 5500 nogometnih igrišč, pri gašenju sodelovalo za manjše mesto ljudi

Bobo/Copernicus/fotomontaža

Ena največjih naravnih katastrof, ki so prizadele Slovenijo, za sabo pušča velikansko škodo. Skoraj nepredstavljive pa so tudi številke, ki pričajo o sodelujočih v boju z ognjenimi zublji. 

Po zadnjih podatkih je požar na Krasu, ki se je s prvimi žarišči začel 15. maja, obsegal približno 4000 hektarov oziroma 40 kvadratnih kilometrov.

Za primerjavo, gre za območje, veliko kot je občina Šenčur, oziroma skoraj šestkrat toliko, kot meri površina občine Odranci, ki je najmanjša občina. 

Več kot 90 odstotkov prizadetega območja je v občini Miren-Kostanjevica. Po besedah župana Mauricija Humarja to predstavlja okrog 40 odstotkov občinskega ozemlja. Za ocene, koliko škode je povzročil, je še prezgodaj. 

Medtem ko se razmere umirjajo, pa požar še nekaj časa najbrž ne bo pogašen, zato so za zdaj na voljo le delni podatki o uporabljenih silah. 

Nepregledna množica sodelujočih v boju proti ognjenim zubljem

Na terenu je požar gasilo več kot 10.000 prostovoljnih in poklicnih gasilcev, pri delu jim je pomagalo 1200 pripadnikov različnih podpornih enot, kot so policisti in vojaki.

Skupaj je to toliko ljudi, kot če bi na pomoč priskočili vsi prebivalci Izole ali pa če bi se v gašenje vključili vsi vzgojitelji in vzgojiteljice v slovenskih vrtcih. 

Od 15. julija, ko je bil pri Mirnu zaznan prvi požar, je na območjih požarov in širši okolici delovalo od 20 do 35 policistov in kriminalistov dnevno. Precej več je bilo vojakov, in sicer v povprečju približno 230 pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske na dan. 

Vojaška zdravstvena enota Slovenske vojske je sodelovala s 56 pripadniki in štirimi mobilnimi ekipami. Poleg tega je Slovenska vojska pripravila 1000 obrokov na dan in izčrpanim gasilcem nudila 415 ležišč. 

Močna podpora iz zraka

Pri gašenju sta sodelovala dva helikopterja Slovenske vojske in letalo pilatus ter dva helikopterja Slovenske policije.

Zrakoplovi Slovenske vojske so odvrgli 2,09 milijona litrov vode in odleteli več kot 224 ur. Samo do ponedeljka, ko so se razmere nekoliko umirile, so porabili skoraj 64.000 litrov goriva za helikopterje in letalo, kar je 31 povprečnih cistern za nafto, ki jih imamo za ogrevanje hiš. 

Policija pa je opravila več kot 600 odmetov vode, kar je okoli 470.000 litrov vode. Skupaj so odvrgli za približno en olimpijski bazen vode. 

A še veliko več so doprinesle tuje sile, čeprav zanje pristojni še nimajo informacij o tem, koliko vode so odvrgle. 

Vir: Policija in Slovenska vojska

Pri gašenju so iz zraka pomagali dva madžarska helikopterja, dva romunska helikopterja in dve romunski letali spartan ter eno slovaško letalo

Poleg tega so Srbi pomagali z dvema policijskima helikopterjema, Avstrijci pa z enim. Hrvaška je pri gašenju sodelovala s helikopterjem in letalom canadair, Italija pa z dvema helikopterjema

Samo tujci so pri tem porabili več kot 45.000 litrov goriva za zrakoplove.

 
 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord