N. V. | 25. 7. 2022, 13:54 | Vir: STA

Se bo končno ohladilo? Svet v primežu plamenov, vsi komaj čakajo na dež

Profimedia/fotomontaža

Kakšna bo vremenska napoved in ali bo ugodna za gasilce, ki se borijo s požari?

Ognjeni zublji še naprej divjajo v Grčiji in Španiji, zaradi požara so v Kaliforniji evakuirali 6000 ljudi, v Srbiji pa so konec tedna zabeležili več kot 400 požarov.

Pri nas je požar na Krasu pod nadzorom, nekaj manjših aktivnih posameznih žarišč pa so gasilci obvladali. Na terenu je trenutno aktivnih 240 gasilcev, ki opravljajo nadzor in čiščenje ter zalivanje robov požarišča. 

Poročali smo, da je vodja gašenja največjega požara v zgodovini Slovenije Simon Vendramin povedal: "Ta požar ne bo pogašen do prvega obilnega dežja. Če bo padel šele čez en mesec, bomo morali gasilci biti aktivni do takrat."

Dež bo – a ne tam, kjer ga potrebujejo

A najbrž dežja ne bo treba čakati še en mesec.

Že 26. julija nas čaka hladna fronta, je dejal dežurni meteorolog Agencije za okolje Blaž Šter.

Padavine se bodo zgodaj zjutraj pojavile na zahodu in čez dan zajele vso državo. Količine padavin bodo od kraja do kraja različne, v povprečju pa bo padlo od 10 do 20 mililitrov dežja na kvadratni meter. 

Možne so nevihte s posameznimi nalivi, ko lahko zapade tudi od 40 do 50 mililitrov na kvadratni meter. Na jugu države bodo količine padavin manjše, je dodal.

Bolj kot toča v posameznih delih države meteorologe skrbijo nalivi in sunki vetra, a v nevihtah tudi toča ni redek pojav. "Dež bo blagodejno vplival na toplotno obremenitev," je dodal.

Kdaj bo deževalo na Krasu?

Pri požaru na Krasu bodo padavine sicer pomagale, a suše se tudi zaradi burje ne bodo končale, dodaja.

"V soboto sledi še ena hladna fronta in z njo tudi nekaj dežja, mogoče pa le tudi jugozahodni del dobi večje skupne količine dežja," miri Šter.

Na Primorskem bo v torek pihala tudi šibka do zmerna burja, ki lahko doseže hitrost do 60 kilometrov na uro. Burja takšne hitrosti bo kratkotrajna, a bo kljub temu zaradi burje hitro zopet postalo sušno. "Za Kras nihče ne pozna odgovora, je pa burja dodaten faktor, na katerega je treba biti pozoren," je opozoril Šter.

Konec toplotne obremenitve

Opozorilo zaradi toplotne obremenitve velja le še 25. julija, v torek bo vročina povsod popustila, je napovedal Šter. "Na Primorskem bo še kakšna stopinja nad 30, glede na zdajšnjo vročino, pa bo kar precejšnje olajšanje," je dodal.

Tudi naslednji dnevi bodo bolj prijetni, v notranjosti države bo 30 stopinj, na Primorskem do 34, tam bo pihala tudi šibka burja.

Profimedia

V petek bodo temperature v notranjosti države narasle na 33 stopinj, v soboto pa nas čaka nova osvežitev, je pojasnil.

Skrbno ravnanje z vodo

Še vedno je treba skrbno ravnati z vodo, saj dež po Šterovih besedah ne bo bistveno omilil suše.

Na večje pošiljke dežja bo treba počakati do avgusta ali celo septembra.

Vročinskih valov še ni konec

Vročinskih valov namreč še ni konec, verjetno nas naslednji čaka že v začetku avgusta, je dodal dežurni meteorolog.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol