N. V. | 22. 7. 2022, 13:32

Bodo morali gasiti še mesec dni?

Bobo

Ne le, da dežja še nekaj dni ni na obzorju, k težkem napredovanju pri gašenju požara botruje tudi slaba opremljenost gasilcev. Kaj o tem pravi Šarec? 

"Ta požar ne bo pogašen do prvega obilnega dežja. Če bo padel šele čez en mesec, bomo morali gasilci biti aktivni do takrat," je za portal Primorske novice povedal vodja gašenja največjega požara v zgodovini Slovenije Simon Vendramin. 

Na požarišču trenutno najhuje v bližini Kostanjevice na Krasu

Na terenu je trenutno 960 gasilcev, ob tem pa še 300 pripadnikov drugih služb za zaščito in reševanje ter 130 sekačev, ki skrbijo za požarne poseke. Poteka tudi gašenje iz zraka.

Bobo

Na Krasu, kjer se še naprej borijo z uničujočimi požari, je trenutno najhuje v bližini Kostanjevice na Krasu, kjer je sicer nameščen štab intervencije. Znova gori tudi pod daljnovodom med Lokvico in Mirnom.

Gasilci so utrujeni

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je za Metropolitan povedal, da so gasilci izmučeni: "Naši gasilci so utrujeni. Ampak so zadovoljni, da lahko pomagajo. Na tisoče gasilcev tukaj čuti obvezo, da pogasijo ta požar enkrat za vselej."

Reši jih lahko samo dež

"Treba bi bilo odmetavati večje količine vode," za Primorske novice pove Vendramin. Za to bi bil seveda idealen dež. Sicer smo poročali, da se obetajo padavine. Preverite, kdaj.

Kaj pa lahko gasilci storijo do takrat? "Ne veliko," pove Vendramin. "Kam pa naj gredo? Lahko se postavijo na kako cesto, gozdno preseko in tam skušajo braniti, ampak če ogenj preskakuje po par sto metrov, morajo pogosto na koncu od tam bežati," je za Primorske novice opisal skrajno nevarne razmere.

Slaba oprema gasilcev

Na Krasu sta minister za obrambo Marjan Šarec in poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan. Prav tako je območje obiskal poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek. Z razmerami se bosta na terenu seznanila tudi notranja ministrica Tatjana Bobnar in v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav, ki bosta obiskala štab civilne zaščite v Kostanjevici na Krasu.

Bobo

"Verjetno bo treba povečati že obstoječo floto helikopterjev, transportno letalo, ki ga bomo dobili prihodnje leto, bo tudi lahko odvrglo 5000 litrov vode. Treba bo premisliti tudi o nakupu namenskega helikopterja za gašenje. Kar pa se tiče letal za gašenje, so v preteklosti ocenjevali, da za naše razmere niso primerna. Če bo stroka zdaj ocenila, da so, bomo razmislili tudi o tem," je na vprašanje, ali bo vlada po 20 letih obljub vendarle konkretno izboljšala naše gasilske kapacitete, odgovoril obrambni minister Šarec. Po njegovem prepričanju se bodo na ministrstvu vsekakor tokrat resno lotili reševanja težav.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ