22. 7. 2022, 11:05 | Vir: STA

Bo vreme pomagalo gasilcem? Končno prihajajo padavine!

Profimedia

Vsi iščemo ohladitev. Imamo informacijo, kdaj naj bi končno deževalo!

Vremenska napoved in napoved gibanja vetra na območju požara na Krasu za zdaj ostajata podobni, kot so meteorologi predvidevali že v četrtek, saj kaže na to, da bo veter ostal v okvirjih zadnjih dveh dni.

Predvsem popoldne bo maestral nekoliko močnejši, s sunki od 30 do 40 kilometrov na uro, je povedal dežurni meteorolog Blaž Šter.

Konec tedna bo na požarišču napeto

V nedeljo pričakujejo nekaj šibke burje, podobnih jakosti, kot bo današnji maestral, vendar Šter ob tem opozarja, da se lahko omenjena napoved glede burje še nekoliko spremeni.

V trenutnih razmerah je maestral, ki prihaja z morja, za požarišče na slovenski strani meje bolj neugoden, medtem ko burja požar širi na italijansko stran. Vendar Šter opozarja, da se to lahko spremeni v primeru, da bi požar izbruhnil še na kakšnem drugem terenu.

Kdaj lahko končno pričakujemo padavine?

Padavin za zdaj na tem območju še ni na vidiku, čeprav se po besedah dežurnega meteorologa vsaj za torek morda kaže upanje, da bi lahko območje prečkala nekoliko bolj izrazita fronta.

Pojavljale naj bi se tudi nevihte, a je pri tem, opozarja Šter, vselej tudi tveganje, da poletne nevihte prinesejo malo padavin in predvsem strele, ki lahko povzročijo nove požare.

"Verjetno za to, da bi požar v celoti pogasili, teh padavin ne bo dovolj, glede na to, da gasilci že nekaj dni zalivajo območje, pa jim še vedno ni uspelo ustaviti ognja," je dejal Šter.

Vremenska napoved

Tudi vremenska napoved za celotno Slovenijo glede aktualnega vročinskega vala ostaja nespremenjena. Kot je povedal Šter, so dopoldne ponekod že namerili 34 stopinj Celzija, tako da bo danes na Primorskem in v njeni notranjosti zelo vroč dan s temperaturami okoli 38 stopinj, popoldne se lahko približajo tudi 40 stopinjam.

V soboto bo zapihal jugozahodnik, ki bo trenutno vročino s Primorske razširil tudi v druge dele Slovenije, tako da bodo visoke temperature zajele tudi osrednji del države, Dolenjsko, Belo krajino in dele Štajerske. Na skrajnem severovzhodu se bo že nekoliko čutil vpliv fronte, ki bo prinesla nevihte, a bo do njih v soboto pozno popoldne, zvečer in v noči na nedeljo prišlo zgolj na severu države.

Slaba kakovost zraka

Sicer pa na Arsu opozarjajo, da zaradi požarov na Krasu beležijo presežene dnevne mejne vrednosti delcev PM10 na merilnih mestih Solkan, Nova Gorica in Koper.

Za zdaj najslabše kaže koprskemu območju, kjer beležijo zelo slabo kakovost zraka, medtem ko je na drugih merilnih mestih kakovost označena kot mejna.

Kot dodajajo, bodo ravni delcev še povišane, spremenljiva smer vetra na območju požara pa jim onemogoča natančno napoved povišanja ravni delcev.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec