I. D. | 20. 7. 2022, 20:28

Tudi vi občutite, da so dnevi naporni in težavni? Morda je vzrok TA pojav na Soncu

NASA/SDO

Vam nagaja telefon? Vas je GPS pustil na cedilu? Za te motnje, a tudi za čudovite avrore, se lahko zahvalite Soncu.

Astronomi so ravnokar odkrili luknjo v koroni Sonca, ki se je pojavila v južni hemisferi in je obrnjena proti Zemlji. Luknje v koroni so začasna območja hladnejše in redkejše plazme. Te luknje so vir močnih Sončevih vetrov. Ko delci, ki uidejo iz luknje, dosežejo Zemljo, lahko povzročijo geomagnetne nevihte.

Učinke te in še ene, pred kratkim odkrite luknje, bomo občutili v naslednjih treh dneh, od 20. do 22. julija.

Pričakujemo lahko geomagnetne nevihte razreda G1. Ko bo Sončev veter zadel ob Zemljino magnetno polje, lahko pride do nihanj v električnem omrežju, motenj v delovanju satelitov, nevihta lahko vpliva tudi na vedenje živalskih vrst, ki se selijo.

NASA/SDO/AIA

G1 je sicer najšibkejša geomagnetna nevihta na petstopenjski lestvici, a po mnenju dr. Tamithe Skov, fizičarke in napovedovalke vesoljskega vremena, bi se lahko tudi okrepila: “Magnetno orientacijo Sončeve nevihte, ki je obrnjena proti Zemlji, bo težko predvideti. Če bo orientirana južneje, lahko doseže stopnjo G2 ali celo G3!

Sončeve aktivnosti tudi sicer vplivajo na dogajanje doma, ena zadnjih takšnih “interakcij” je bil sončni vihar oziroma izbruh koronarne mase 15. julija, povezan s Sončevo pego AR3058. Sprva je izbruh ponekod po svetu zmotil prenos radijskih in GPS signalov, včeraj je pričaral še avrore. Posledice te eksplozije so možne še danes, 20. julija.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.