18. 12. 2023, 08:27 | Vir: STA

Pirc Musarjeva se mudi v Latviji: o čem bodo govorili?

Borut Živulovič/Bobo

Predsednica republike začenja dvodnevni obisk v Latviji. Med drugim bo obiskala tudi slovenske vojake, ki delujejo v misiji Nata v državi.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar danes na povabilo latvijskega kolega Edgarsa Rinkevičsa začenja dvodnevni obisk v Latviji. Predsednika bosta odprla slovensko veleposlaništvu v državi ter spregovorila o krepitvi dvostranskega sodelovanja in aktualnih temah. Ob robu bo Pirc Musar obiskala slovenske vojake, ki delujejo v misiji Nata v državi.

Z odprtjem slovenskega veleposlaništva v Latviji se odpirajo možnosti za poglobljeno in bolj celostno sodelovanje Slovenije z baltsko regijo, vključno s političnim in gospodarskim sodelovanjem, so sporočili z urada predsednice.

Poleg krepitve dvostranskega političnega in gospodarskega sodelovanje bosta Pirc Musar in Rinkevičs spregovorila tudi o aktualnih temah - ruski agresiji na Ukrajino, razmerah na Bližnjem vzhodu, širitvi EU in Zahodnem Balkanu, dezinformacijah ter podnebnih izzivih.

V luči prihajajočih praznikov bo predsednica obiskala slovenske vojake v Adažiju, kjer ti sodelujejo v Natovi misiji Okrepljena prednja prisotnost. Ob tem si bo tudi ogledala Natov center za strateško komuniciranje v Rigi.

Med obiskom se bo Pirc Musar srečala tudi z latvijsko premierko Eviko Silina in predsednico latvijskega parlamenta Daigo Mierino. Obiskala bo tudi muzej okupacije Latvije.

Latvijska premierka Evika Silina.

Latvijska premierka Evika Silina.

Profimedia

Odnosi med Slovenijo in Latvijo so sicer prijateljski, med njima pa poteka odprt dialog na vseh ravneh. Državi tesno sodelujeta na dvostranski in multilateralni ravni - v okviru EU, Nata in drugih mednarodnih organizacij, so še sporočili z urada.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord