28. 12. 2022, 18:38 | Vir: STA

Koliko je vredno znanje, ki so si ga Slovenci pridobili v tujini?

Profimedia

Društvo v tujini izobraženih Slovencev (VTIS) se je srečalo z novoizvoljeno predsednico države. O čem so se pogovarjali?

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na spoznavnem srečanju sprejela člane Društva v tujini izobraženih Slovencev (VTIS), s katerimi je spregovorila o oblikah nadaljnjega sodelovanja, ki je pomembno za povezovanje Slovenije s tujino na področju znanosti in gospodarstva.

Povezovanje in sodelovanje

Predstavniki društva so predsednici predstavili dejavnosti društva, ki združuje Slovenke in Slovence, ki študirajo v tujini ali tam delujejo kot znanstveniki, raziskovalci in predavatelji.

Pirc Musarjeva je z njimi spregovorila o oblikah nadaljnjega sodelovanja, ki je pomembno za povezovanje Slovenije s tujino na področju znanosti in gospodarstva.

V ospredju človekove pravice in umetna inteligenca

Kot so še zapisali v predsedničinem uradu, bo sodelovanje vsebinsko zastavljeno glede na strateške teme, ki jih bo v svojem mandatu zasledovala predsednica.

To so človekove pravice v povezavi z umetno inteligenco in modernimi tehnologijami, podnebje ter zdravstvo in človekova varnost.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord