R.S. | 24. 6. 2023, 17:38

Pirc Musarjeva je Roberta Glavaša povišala v čin generalpodpolkovnika (FOTO)

STA/Boštjan Podlogar

Glavaš v Slovenski vojski deluje že 32 let. V tem obdobju je opravljal številne poveljniške in štabne dolžnosti na vseh ravneh vodenja in poveljevanja.

Predsednica Republike Slovenije in vrhovna poveljnica obrambnih sil Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti na posebni slovesnosti povišala načelnika Generalštaba Slovenske vojske Roberta Glavaša v čin generalpodpolkovnika. Ob tem je poudarila, da trenutne mednarodne okoliščine zahtevajo prilagoditve Slovenske vojske, ki morajo biti skladne z nacionalnimi potrebami ter potrebami zavezništva Nato, kar bo ena od ključnih nalog generalpodpolkovnika. 

Obdobje zahtevnih okoliščin

Predsednica republike je v nagovoru ob povišanju poudarila, da je načelnik Generalštaba Slovenske vojske v čin generalpodpolkovnika povišan v obdobju zahtevnih mednarodnih okoliščin, ki zahtevajo različne in modre prilagoditve.

"Evropa in svet čutita številne posledice vojne v Ukrajini. Hkrati pa obstajajo še številni drugi izzivi, kot so hibridne grožnje, hiter napredek tehnologije, podnebne spremembe, ranljivost dobavnih verig, razvoj kompetenc in razpoložljivost kadrovskega potenciala," je dejala in dodala, da se mora strateški vrh vojaške organizacije zavedati kompleksnosti in učinkov teh naglih sprememb ter zagotavljati strokovne vojaške nasvete in predloge za politične odločevalce. 

STA/Boštjan Podlogar

"Vaša naloga je, da skupaj s političnim vodstvom usmerjate, vodite in tlakujete pot do ustreznih rešitev, preoblikovanja in prilagoditev Slovenske vojske. Te pa se morajo odvijati skladno z nacionalnimi potrebami ter s spremembami in ukrepi v zavezništvu. V teh zahtevnih procesih imate vso mojo podporo za nadaljnji razvoj Slovenske vojske," je generalpodpolkovniku Glavašu potrdila predsednica.

Za svoje dosežke je prejel številna priznanja

Ob čestitki generalpodpolkovniku Glavašu se je zahvalila tudi njegovi družini – kot je dejala, poslanstvo delovanja v Slovenski vojski zahteva veliko odrekanja in odsotnosti, zato je vloga razumevajoče družine nenadomestljiva. 

"Vodite ljudi s strokovnostjo, z zavzetostjo in s povezovanjem. Predvsem pa s srcem in z zgledom – na tak način bo Slovenska vojska trdna in nepremagljiva," je generalpodpolkovniku Glavašu ob povišanju zaželela predsednica republike in mu podarila Ustavo Republike Slovenije. 

Bobo

Generalpodpolkovnik Robert Glavaš v Slovenski vojski deluje 32 let in je v tem obdobju opravljal številne poveljniške in štabne dolžnosti na vseh ravneh vodenja in poveljevanja, pomembne mednarodne izkušnje pa je pridobil na mednarodnih operacijah na Kosovu in v Afganistanu ter v Natovem poveljstvu v Neaplju. Za svoje dosežke je prejel številna priznanja in uživa zaupanje med svojimi vojaškimi kolegi doma in v tujini. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol