Uredništvo | 13. 1. 2024, 17:01

Pirc Musarjeva za N1 o mesečnem nadomestilu, ki ga prejema njen mož: "Ali na tej poziciji želite kralja ulice?"

Žiga Živulovič jr./Bobo

Aleš Musar je prejemnik državnega nadomestila, čeprav je predsednica pred volitvami  — vsaj tako jo je bilo razumeti  — zatrjevala drugače. Kako to zdaj pojasnjuje?

Predsednica Nataša Pirc Musar je v obsežnem intervjuju med drugim odgovarjala tudi na vprašanja o stroških njenega soproga Aleša Musarja. Oziroma bolj konkretno na to, da ta od države prejema mesečno nadomestilo v višini 850 evrov, čeprav je v predvolilni kampanji dejala, da njen mož pravice do mesečnega nadomestila ne bo uveljavljal.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Šum v komunikaciji?

Na novinarjevo vprašanje, zakaj sta si z možem premislila, je Pirc Musarjeva odgovorila: "Nisva si premislila, vi ste narobe razumeli. V predvolilni kampanji sem govorila, da moj mož ne bo zaposlen na uradu predsednice. Obe možnosti nadomestil namreč obstajata – da je zaposlen ter za čas opravljanja protokolarnih aktivnosti prejme nadomestilo svoje plače, ali da dobiva nadomestilo stroškov. Zaposlen v uradu ni, nadomestilo stroškov pa prejema."

Žiga Živulovič jr./Bobo

Ob tem ji je novinar prebral tudi njen predvolilni odgovor na vprašanje medijev o tem, kakšen status bo imel Aleš Musar ob njeni morebitni izvolitvi za predsednico ter ali bo prejemal nadomestilo za kritje stroškov. Takrat je dejala, da "mesečnega nadomestila ne bo prejemal, ker bo tudi v primeru njene izvolitve normalno opravljal svoje službene obveznosti."

Za kakšne stroške gre?

To, da Aleš Musar še naprej opravlja svoje službene obveznosti, sicer drži. Vendar pa se je takratno vprašanje novinarjev nanašalo na nadomestilo za kritje stroškov, ki pa ga sedaj prejema. "Torej niste pravilno razumeli vprašanja," jo je nadalje vprašal novinar, na kar je Pirc Musarjev odgovorila: "Mogoče."

Aleksandra Saša Prelesnik

In kakšne stroške ima Aleš Musar pri opravljanju protokolarnih in drugih družabnih obveznosti? Da so ti različni, je bil predsedničin odgovor. "Gre za potne stroške … to je pavšal, saj je jasno, kaj pokriva. Od kosil s soprogami veleposlanikov, precej stvari je tudi doniral, v Slovenijo je pripeljal terapevtske mačke, ki so res lep izum za lajšanje tegob dementnih ljudi, štiri je že pripeljal." Dodala je, da je njen mož lani zagotovo doniral več kot 10.000 evrov v različne namene.

Pa na načelni ravni?

Glede na to, da sta precej premožna, ali njen mož zares potrebuje teh 850 evrov na mesec, je sledilo vprašanje novinarja. "Ne gre za to, ali je nekdo premožen ali ne. Kot je nekdo zapisal na Facebooku, ali na tej poziciji želite kralja ulice," je v intervjuju odgovorila predsednica.

Predsednica je povedala, da je njen mož lani v Slovenijo pripeljal terapevtske mačke, ki jih je plačal iz lastnega žepa.

Predsednica je povedala, da je njen mož lani v Slovenijo pripeljal terapevtske mačke, ki jih je plačal iz lastnega žepa.

Žiga Živulovič jr./Bobo

In nadaljevala: "Pa vse dolžno spoštovanje do kraljev ulice, ampak gre za to, da ob delu, ki ga opravljam in ki ga opravlja tudi Aleš, nastajajo stroški. In zakonodaja je v tem segmentu jasna, pripada mu povračilo stroškov."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord