17. 7. 2022, 07:30 | Vir: STA

Pismo anonimnega državljana: "TA slovenska reka je postala čista gnojnica!"

Profimedia/fotomontaža

Kot je opozoril, v njej smrdi po sirotki in fekalijah, videti pa je tudi mrtve ribe. Gnojnico v vodo spuščajo tudi tamkajšnji kmetje.

V javnem zavodu Triglavski narodni park že več let v poletnem času opažajo onesnaženje vode v bohinjski Ribnici. Letos pa so se zaradi suše težave pojavile že junija. 

Kot je izpostavil vodja naravovarstvene nadzorne službe v parku Sašo Hrovat, so na to opozorili vse akterje, vključno z mlekarno, ki naj bi v vodo spuščala sirotko.

"Pristojni ne naredijo nič"

Na problematiko je letos javnost v anonimnem pismu opozoril tudi zaskrbljen državljan. Kot je izpostavil, je reka Ribnica pod vasjo Studor postala "čista gnojnica".

Kot je ocenil pisec pisma, pristojni ne naredijo nič za ohranjanje čistega okolja, pri čemer je s prstom posebej pokazal na javni zavod Triglavski narodni park (TNP).

Vodja tamkajšnje naravovarstveno nadzorne službe pa je pojasnil, da dobršen del potoka teče izven samega parka, šele ko prečka območje vasi Studor in Staro Fužino vstopi v park.

Profimedia

Situacija je skrb zbujajoča

Hrovat razume, da je zadeva za obiskovalce in krajane skrb zbujajoča, kar se mu zdi tudi prav. Kot je zagotovil, je tudi njihova služba dogajanje v potoku opazila in ga opaža že več let. Letos se je to zaradi zelo nizkega vodostaja, počasnega pretoka in toplejše vode zgodilo že junija.

Na dogajanje so opozorili vse akterje, posledično tudi mlekarno, ki v potok spušča stranske produkte mlečne industrije. Informacije so posredovali organom, ki so pristojni za ukrepanje.

Tako so konec junija prijavo in fotografije poslali kranjski območni enoti inšpektorata za okolje in prostor, v vednost pa so jo poslali še Občini Bohinj ter medobčinskemu inšpektoratu in redarstvu.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ