19. 8. 2022, 16:10 | Vir: STA

To je razlog, da so se v slovenski Istri tako zelo razveselili dežja!

Profimedia
To je razlog, da so se v slovenski Istri tako zelo razveselili dežja! (foto: Profimedia)

Po daljšem času so tamkajšnji prebivalci le dočakali padavine, kar pomeni, da je vsaj začasno rešena ena njihovih večjih težav. Katera?

Po obilnem dežju je oživel izvir Rižane, na meteorološki postaji v Portorožu so od četrtkovega do petkovega jutra namerili 30 milimetrov padavin.

Pitna voda bo v slovenski Istri iz pip zagotovo tekla vsaj do druge polovice prihodnjega tedna, napovedujejo na Rižanskem vodovodu.

Po deževju je nekaj vode znova priteklo tudi iz naravnega izvira Rižane. Vode ni več treba dodatno črpati v strugo. Na območju ne velja več niti opozorilo o požarni ogroženosti naravnega okolja.

Bobo

Iz Rižanskega vodovoda so sporočili, da so si vsaj do druge polovice prihodnjega tedna oddahnili, saj se je raven podtalnice na vseh virih povečala. V Rižanski dolini zdaj črpajo 150 litrov vode na sekundo, od tega jim ni treba ničesar odvajati za zagotavljanje ekološko sprejemljivega pretoka Rižane.

V podjetju so zdaj nekoliko bolj optimistični, so zapisali. Z nadaljnjim upoštevanjem omejitev rabe vode in še s kakšnim deževjem, se odpirajo možnosti za konec krize, so ocenili.

V Istri je po dežju tudi manj strahu pred ognjem. Uprava RS za zaščito in reševanje je danes za to območje preklicala opozorilo o požarni ogroženosti naravnega okolja, ki je bila še v četrtek zelo velika.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.