15. 8. 2022, 14:35 | Vir: STA

Po dveh epidemičnih letih ob tokratnem prazniku več romarjev: poziv k prizadevanju za sožitje, prizadevanje in mir

Bobo

Ob prazniku Marijinega vnebovzetja so številni verniki obiskali narodno svetišče Marije Pomagaj na Brezjah. Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je v pridigi pozval ljudi, da tudi sami več storijo k prizadevanju za skupno dobro. 

Ob največjem prazniku Marijinega vnebovzetja so v cerkvah po državi potekale slovesne maše. Veliko vernikov se je zbralo tudi na Brezjah.

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je tam dejal, da je "vsak človek dolžan storiti vse, kar more, da bi bilo med ljudmi, med skupinami, med političnimi strankami, pa tudi med narodi in državami več sožitja, medsebojnega sodelovanja in iskrenega prizadevanja za mir."

Bobo

"Pomembno je, da se tudi mi danes, v tem času vojnega razdejanja v Ukrajini in še po toliko drugih koncih sveta; v tem času idejnega in vrednotnega razdejanja od vrtcev do akademskih ustanov; v tem času vsesplošne odpovedi razumu in zdravi pameti, obrnemo k Božji besedi, jo začnemo brati, premišljevati in po njej živeti," je pozval vernike.

Zoretu je pri današnji osrednji maši prisluhnilo precej več ljudi kot prejšnje leto, ko je praznik potekal v luči epidemioloških omejitev.

Bobo

Kot so povedali ljudje, na Brezje pridejo, da najdejo notranji mir, prosijo za zdravje, se zahvalijo in se srečujejo.

Številni so izpostavili pomen tradicije in povedali, da na Brezje hodijo vsako leto. Veliko jih pride z družinami, nekateri to priložnost izkoristijo tudi za rekreacijo in na Brezje pridejo peš ali s kolesom. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord