R.S. | 30. 7. 2022, 11:42 | Vir: STA

Se papež Frančišek poslavlja? Ne izključuje možnosti odstopa

Profimedia

"Menjava papeža ni katastrofa, ni tabu. Pot je odprta - gre za normalno možnost. A do danes nisem potrkal na ta vrata," je med drugim dejal.  

Papež Frančišek ne izključuje možnosti odstopa s papeškega položaja. Novinarjem je na krovu letala ob povratku iz Kanade dejal, da mora upočasniti tempo potovanj ali pa "razmisliti o možnosti umika".

Profimedia

Po šestdnevnem obisku Kanade je 85-letni papež dejal, da s potovanji ne more nadaljevati v obsegu kot doslej. Frančišek ima zadnje mesece težave s kolenom in se je tudi v Kanadi v veliki meri zanašal na pomoč vozička.

Po poročanju britanskega BBC je sicer poudaril, da namerava trenutno nadaljevati s svojim papeškim delom, glede morebitnega odstopa pa bo poslušal Božji glas.

Odprta pot

"Menjava papeža ni katastrofa, ni tabu," je dejal novinarjem. "Pot je odprta - gre za normalno možnost. A do danes nisem potrkal na ta vrata. Nisem čutil potrebe, da bi razmišljal o tej možnosti - s tem pa ne želim reči, da ne bom morda začel razmišljati o njej čez dva dneva," njegove besede povzema BBC.

Profimedia

Papež je priznal, da je bil obisk v Kanadi zelo intenziven. "Mislim, da ne morem še naprej potovati z enakim ritmom kot doslej, ob upoštevanju mojih let in omejitev s kolenom," je dejal. "Moram se bodisi malo zadrževati, da lahko še naprej služim Cerkvi, ali razmisliti o možnosti umika."

Frančiškov predhodnik Benedikt XVI. je leta 2013 že odstopil zaradi slabega zdravja. Frančišek je med drugim v zadnjih dneh izrazil željo po obisku Ukrajine, a se želi najprej posvetovati z zdravniki.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.