22. 4. 2022, 11:30 | Vir: STA

Po nesreči: kako poteka reševanje Soče?

Profimedia

Občani so še vedno vznemirjeni in zaskrbljeni glede nastalih razmer. So pristojni organi naredili dovolj, da jih pomirijo? 

Intervencijske službe so iz Soče po nesreči v TKK Srpenica odstranili vse pregrade za lovljenje iztekle snovi, reko so znova odprli tudi za plovbo, je povedal poveljnik Civilne zaščite Bovec Edi Melinc, ki je koordiniral akcijo. A službe v TKK in pristojne državne organe še vedno čaka veliko dela.

Poveljnik Gasilske zveze Kobarid Andraž Mašera je dejal, da bodo gasilci in pripadniki civilne zaščite še naprej opravljali monitoring stanja reke, ki pa je po njegovih besedah nekoliko boljše kot v četrtek. "Višji vodostaj Soče bi še bolj razredčil snov in očistil strugo," je dodal.

Melinc ne izključuje, da se bo na reki še vedno videlo onesnaženje, predvsem v tolmunih, kjer voda zastaja dlje časa, so pa vse dosedanje analize pokazale, da je voda ustrezna.

Žalovanje za Sočo

Iz tovarne TKK se je v Sočo izlilo najmanj dve toni polikarboksilatnega polimera z oznako Bulident VR 750, ki po varnostnem listu sicer ni klasificiran kot nevarna snov. Izlita snov je bila vidna kot pena na površini vode.

Dogodek je sprožil buren odziv med domačini. V četrtek zvečer se jih je okoli 70 zbralo pred tovarno TKK v Srpenici in prižgalo sveče na pločniku pred njo. Iz Soče so tudi odvzeli vzorce vode in napovedali, da bodo njihove vzorce dali v analizo ter jo tudi sami plačali iz donacij, saj ne zaupajo uradnim rezultatom.

Profimedia

Podjetje TKK Srpenica je sicer na lastno pobudo vzelo vzorce vode, med drugim pri kraju Idrsko in na sotočju Soče in Tolminke pri Tolminu, in jih poslalo v analizo v Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. V intervenciji so sodelovali prostovoljni gasilci iz Kobarida, Bovca in Tolmina ter strokovnjaki iz podjetja TKK. Vodja intervencije je bil Marko Trebše iz gasilske enote podjetja TKK Srpenica.

V teku policijska preiskava

Kot so sporočili s Policijske uprave Nova Gorica, po prvih podatkih izlita snov naj ne bi bila nevarna za okolje (ljudi, živali in rastline), vendar bo to dokončno ugotovljeno in potrjeno v nadaljevanju policijske preiskave.

Policisti PP Bovec medtem nadaljujejo s preiskavo v smeri suma kaznivega dejanja obremenjevanje in uničenje okolja iz malomarnosti (po 332. členu KZ-1, 4. odstavek v zvezi s 1. odstavkom 1. točka), so sporočili.