STA/P.M. | 9. 5. 2023, 19:47

Namestitev starejših: namesto v dom, na prazne kmetije?

Profimedia/fotomontaža

Gre za pilotni projekt, kot jih ponekod v tujini že dolgo poznajo. 

Občina Ajdovščina skupaj z Univerzo v Ljubljani pripravlja projekt, s katerim želijo pomagati starejšim ter napolniti zapuščene in prenovljene stanovanjske hiše in kmetije na podeželju. Hiše bi odkupili in v njih uredili stanovanjske skupnosti starejših, je na povedal ajdovski župan Tadej Beočanin.

Samostojno bivanje z oskrbo

Občina Ajdovščina je v okviru pilotnih projektov pripravljena zagotavljati tovrstne objekte. "Raziskave kažejo, da se sploh tovrstne oblike zelo dobro obnesejo tudi pri posameznikih z demenco. Tukaj gre zato iskati različne rešitve za kakovostno bivanje tudi v starejših letih, ko imajo posamezniki pridružene različne degenerativne bolezni, kjer potrebujejo neko oskrbo, kljub temu pa so še vedno sposobni samostojnega bivanja," je poudaril Beočanin.

Za nekaj prebivalcev stanovanjske skupnosti pa bi prve enote uredili v stavbi sedanjega doma starejših občanov v Ajdovščini, ko se bo ta preselil v novo stavbo. Gradnja nove stavbe tik ob obstoječi bo zaključena do konca leta. V šestih nadstropjih bo 10.000 kvadratnih metrih notranjih površin, v njem bo prostora za 150 starostnikov.

Investicijo, ocenjeno na 12 milijonov evrov, bo v celoti financiralo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

V Ajdovščini naklonjeni programom za starejše

V sedanji stavbi doma starejših občanov, ki je v lasti ministrstva, pa bi ajdovska občina rada vzpostavila nekatere programe za starejše. O morebitnih vsebinah so se že pogovarjali z ministrom za solidarno prihodnost Simonom Maljevcem ob nedavnem obisku Ajdovščine, ki je predlogom načeloma naklonjen, je še povedal ajdovski župan.

"Sedaj smo v natančnejšem preverjanju kapacitet in potrebnih investicij, ki so potrebne, da lahko predlagane štiri vsebine v sam center tudi umestimo," je dejal Beočanin. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord