A. B. | 23. 2. 2023, 07:00

Po Sloveniji znova Googlovi avtomobili: preverite, kje bi vas lahko ujeli

Profimedia/Twitter/The Verge/fotomontaža

Prvič je avtomobil po slovenskih ulicah zapeljal leta 2013, od takrat pa so nas obiskali že kar nekajkrat. Skozi katere kraje se bodo peljali tokrat?

Po nekaj mesecih, odkar se je Google avtomobil zapeljal po Sloveniji, se 3. marca znova vrača k nam. Ameriški tehnološki velikan bo tako osvežil pogled na ulice znotraj aplikacije Google Street View ter ceste različnih krajev in mest po Sloveniji. Prepeljal in osvežil bo 25 slovenskih krajev in mest. 

Prvič so se po Sloveniji zapeljali leta 2013, posnetke pa so na platformo vključili v začetku leta 2014. 

Zapeljal se bo po vnaprej določeni trasi, osredotočili se bodo na snemanje pločnikov in ulic. In sicer po naslednjem vrstnem redu krajev: Kočevje, Mislinja, Črnomelj, Maribor, Ajdovščina, Podgorje, Kranj, Ptuj, Murska Sobota, Koper, Kranjska Gora, Ljubljana, Stara Fužina, Novo mesto, Jesenice, Krško, Vrhnika, Slovenska Bistrica, Velenje, Nova Gorica, Postojna, Ilirska Bistrica, Celje, Žiri.

Kongresni Trg v Ljubljani.

Kongresni Trg v Ljubljani.

Google Street View/posnetek zaslona

Kako najdete svoj kraj ali ulico?

Pisali smo že o tem, kako najdete svoj kraj ali kar natančno ulico, kjer bivate. Za iskanje pojdite na naslov Google Zemljevidi in v iskalnik vnesite naslov, ki si ga želite ogledati. V spodnjem desnem kotu boste videli ikono Street View (ikona človečka). Kliknite nanjo in jo postavite na mesto na zemljevidu, levo se vam bodo pojavile fotografije, v stolpcu je tudi možnost za 360-stopenjski pogled. Lahko obiščete tudi spletno mesto Instant Google Street View. 

V Sloveniji prek storitve Street View uporabniki najpogosteje obiskujejo Ljubljanski gradsotesko Vintgar, Predjamski grad, Blejski grad in Postojnsko jamo. Med naravnimi in kulturnimi znamenitostmi, med muzeji pa so jim najbolj zanimivi Čarobni svet školjk Piran, Tehnopark Celje, Vila Vipolže, Grad Brežice in Muzej premogovništva Slovenije.

Najbolj priljubljene plaže so tiste ob Blejskem jezeru, v Valdoltri, Velika Zaka, ob Bloškem jezeru ter ob Reškem jezeru.

Blejsko jezero.

Blejsko jezero.

Google Street View/posnetek zaslona

Poleg ulic si je mogoče ogledati tudi notranjost kulturnih znamenitosti, pogled iz vesolja in globino oceanov.

Prve fotografije v okviru storitve Street View je Google objavil leta 2007, posneli so jih na ulicah San Francisca, New Yorka, Las Vegasa, Miamija in Denverja. Od takrat so njegovi s kamerami opremljenimi avtomobili zajeli več kot 220 milijard fotografij in prevozili več kot 16 milijonov kilometrov. 

Najbolj priljubljene znamenitosti po oceni uporabnikov so najvišja stavba na svetu Burdž KhalifaEifflov stolp v Parizu in mavzolej Tadž Mahal v Indiji.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol