28. 5. 2022, 07:00

Google 'osvežil' pogled na Slovenijo: ste že našli svojo ulico?

M.P./fotomontaža

Po devetih letih je na strani ameriškega tehnološkega velikana Google Street View (Ulični pogled) možen nov pogled na slovenske kraje. Nikoli ne veste, morda so na posnetku ujeli tudi vas, ali pa koga iz vaše družine. Brž preverite!

Pred kratkim se je Google lotil posodobitve uličnega pogleda slovenskih cest in ulic na svojih zemljevidih.

Zadnja posodobitev leta 2013

V novem pogledu so na voljo fotografije, posnete med letoma 2018 in 2022, pred tem pa so bili 360-stopinjski panoramski posnetki iz leta 2013.

Aktualnost fotografije je odvisna od tega, kdaj se je Googlov avtomobil peljal po določenih krajih.

Njegovi avtomobili za snemanje ulic so se v zadnjih letih že nekajkrat vrnili na slovenske ceste, vendar je posodobitev trajala kar devet let.

Nazadnje je Google prihod svojih snemalnih avtomobilov napovedal 14. marca letos. Takrat je bilo mogoče opaziti njihove avtomobile v večjih slovenskih mestih, kot so Ljubljana, Maribor, Kranj in pa nekaterih manjših: Kranjska Gora, Kočevje, Ptuj, Velenje, Črnomelj in Trbovlje.

Googlov avtomobili za snemanje ulic.

Če ste se v zadnjih dneh z miško sprehajal v aplikaciji Zemljevidi (Google Maps), ste lahko opazil številne nove fotografije.

Tudi sami smo se malce sprehodili po fotografijah in letošnjih posnetkov smo našli bolj malo. Prevladujejo fotografije iz leta 2021 in prej.

Za iskanje pojdite na naslov Google Zemljevidi in v iskalnik vnesite naslov, ki si ga želite ogledati. V spodnjem desnem kotu boste videli ikono Street View (ikona človečka). Kliknite nanjo in jo postavite na mesto na zemljevidu, levo se vam bodo pojavile fotografije, v stolpcu je tuid možnost za 360-stopenjski pogled.

Street View - skoraj tako, kot da bi bil tam

Zahvaljujoč storitvi Street View je mogoče obiskati številna mesta, kulturne znamenitosti in naravne lepote po svetu in doma. V Sloveniji prek storitve Street View uporabniki najpogosteje obiskujejo Ljubljanski grad, sotesko Vintgar, Predjamski grad, Blejski grad in Postojnsko jamo. Med naravnimi in kulturnim znamenitostmi, med muzeji pa so jim najbolj zanimivi Čarobni svet školjk Piran, Tehnopark Celje, Vila Vipolže, Grad Brežice in Muzej premogovništva Slovenije.

Najbolj priljubljene plaže so tiste ob Blejskem jezeru, v Valdoltri, Velika Zaka, ob Bloškem jezeru ter ob Reškem jezeru.

Glede na število ogledov so najbolj zanimive države Indonezija, Japonska, Mehika in Brazilija. Slovenija med 100 državami zaseda 61. mesto in kot ugotavljajo pri Googlu, je za njo celo Egipt.

Bled je na Google Maps med najbolj obiskanimi slovenskimi kraji. Nič kaj presenetljivo.

Tudi vpogled v globine oceana

Poleg ulic si je mogoče ogledati tudi notranjost kulturnih znamenitosti, pogled iz vesolja in globino oceanov.

Prve fotografije v okviru storitve Street View je Google objavil leta 2007, posneli so jih na ulicah San Francisca, New Yorka, Las Vegasa, Miamija in Denverja. Od takrat so njegovi s kamerami opremljenimi avtomobili zajeli več kot 220 milijard fotografij in prevozili več kot 16 milijonov kilometrov. 

Najbolj priljubljene znamenitosti po oceni uporabnikov so najvišja stavba na svetu Burdž Khalifa, Eifflov stolp v Parizu in mavzolej Tadž Mahal v Indiji.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord