21. 5. 2022, 08:30

Slovenija, vinorodna dežela, bo svetu postregla z najboljšim!

Profimedia

Slovenska vina so vrhunska tudi na svetovnem nivoju. A za dober vtis je ob žlahtni kapljici potrebno poskrbeti še za nekaj več. Že veste, o čem teče beseda?

K dobrim vinom sodijo tudi poznavalci vin, ki natančno vedo, kako ga postreči. Ste vedeli, da imamo v Sloveniji celo najboljšega v tem?

Bobo

Naziv najboljšega sommelierja v Sloveniji si je s svojim znanjem in veščinami letos pridobil Primorec Valentin Bufolin. Slovenijo bo zastopal na svetovnem prvenstvu sommelierjev leta 2023 v Franciji in evropskem leta 2024 v Srbiji.   

Kaj dela sommelier?

Sommelier je oseba, ki skrbi za vino od trenutka nabave do postrežbe. Beseda izvira iz francoščine, njen dobesedni prevod pa je vinski strežaj. Vloga sommeliera je izbira vina, njegovo skladiščenje glede na zahtevnost vrste vina, postrežba in svetovanje ter izbira vina k določeni jedi.

Po navadi dela v izbranih restavracijah, kjer je pravilna izbira vina k določeni jedi in njegova ustrezna hramba izjemnega pomena.

Katero vino ob kosilu ali večerji ponuditi gostom? On vam bo odgovor stresel iz rokava! Valentin Bufolin je že nekaj časa znan kot eden najbolj aktivnih vinskih poznavalcev v Sloveniji!

Katero vino ob kosilu ali večerji ponuditi gostom? On vam bo odgovor stresel iz rokava! Valentin Bufolin je že nekaj časa znan kot eden najbolj aktivnih vinskih poznavalcev v Sloveniji!

Asko

Koliko jih imamo v Sloveniji?

Društvo Sommelier Slovenije, ki edino predstavlja Slovenijo v Mednarodnem sommelierskem združenju (ASI), je v treh desetletjih delovanja izobrazilo več kot tisoč sommelierjev prve stopnje, 163 sommelierjev je zaključilo izobraževanja na drugi stopnji, 90 pa je takih, ki so osvojili strokovna znanja na najvišji, tretji stopnji.  

Na državno tekmovanje se lahko prijavijo tisti kandidati, ki so uspešno opravili izobraževanje po predpisanih programih in opravljajo sommeliersko delo.

Kot so sporočili iz društva, je zmagovalec letošnjega tekmovanja v svet sommelierstva vstopil leta 2009, leta 2014 pa je zaključil izobraževanje na tretji, najzahtevnejši stopnji.V finale, ki je potekalo na Ljubljanskem gradu, sta se poleg Bufolina uvrstila še Rok Kerin in Ilia Nozadze.

Osvojitev naziva je šele začetek

Časa ni veliko, saj se bo svetovno prvenstvo v Parizu odvilo že konec februarja. Si pa neizmerno želim prenesti svoje izkušnje na mlajše generacije in izobraziti bodoče najboljše sommelierje,” je po razglasitvi rezultatov dejal Bufolin, ki je obenem tudi ambasador hladilnih vinskih vitrin ASKO.

Sta

Najboljši približek popolni vinski kleti

Kot že rečeno, sommelier skrbi tudi za popolno temeperature vina, ki ga streže. Zato je eden njegovih pripomočkov tudi vinska vitrina, ki hrani vino na najboljši način.  

Blagovna znamka ASKO, ki jo zastopa Bufolin, je znana po inovativnosti na tem področju, s svojimi temperaturnimi conami omogoča hrambo različnih stilov vin v ustreznih temperaturnih razmerah. Ob tem je vitrino možno postaviti kamor koli ter v njej shraniti do 190 steklenic.

Vinska vitrina je pomemben del odličnosti strežbe vin.

Vinska vitrina je pomemben del odličnosti strežbe vin.

promocijski material

Vinska pot vabi!

Ste se že podali na katero od slovenskih vinskih poti? Najbolj znana je gotovo posrečena vijugasta cesta, ki je videti kot ‘srce med vinogradi’. Nahaja se v Zgornji Kungoti, cesta pa pelje med vinogradi po špičniških strminah (zato nekaterito slovensko znamenitost imenujenjo tudi ‘Špičnik’).

Gre tudi za eno največjih slovenskih turističnih znamenitosti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Scott Adelson (@scottadelson)

Lastnik vinograda, ki obdaja cesto, je Vinogradništvo Šerbinek, srce pa si ogledate z dvorišča Stacionarnega izletniškega turizma Dreisiebner. Tu poleg izvrstnega vina gostom ponujajo tudi domače dobrote. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ