27. 5. 2022, 17:14 | Vir: STA

Dolino Soče so preplavili slovenski in tuji navdušenci Gira d'Italia, tu je nekaj UTRINKOV!

Profimedia

Le dan pred kraljevsko etapo v Dolomitih, se je ena od treh glavnih večtedenskih dirk v svetovnem kolesarstvu vila tudi po cestah nad prečudovito dolino Soče. Sprejem je bil neverjeten!

Del 19. etape, ki je šla skozi Slovenijo, je bil tudi zahteven vzpon na Kolovrat, nato pa trasa mimo Kobarida, ki je potekala do zaključka na vzpetini Santuario di Castelmonte oziroma Stara Gora nad Čedadom.

Profimedia

Ne Primož Roglič ne Tadej Pogačar na Giru letos ne sodelujeta, edini Slovenec med preostalimi kolesarji na dirki je Domen Novak.

Že drugič skozi našo državo!

Kolesarska dirka po Italiji je že drugo leto zapovrstjo za nekaj deset kilometrov zavila na slovensko stran državne meje.

V pričakovanju na kolesarje v bližini Liveka nad Kobaridom.

V pričakovanju na kolesarje v bližini Liveka nad Kobaridom.

Brigitte Boschner

Kolesarje je spremljal bučen sprejem za rožnato karavano in še posebej za najboljše, ki so se na dobrih 37 km dolgem odseku po Sloveniji udarili za pomembne sekunde v boju za skupno zmago.

V dolini Soče so sicer pripravili ogromno spremljevalnega dogajanja v etapi, ki se je začela ob Jadranskem morju v Marano Lagunareju in končala nad Čedadom pri svetišču Stara gora po skupno 177 km in kar 3230 premaganih višinskih metrih.

Takole je pot čez Slovenijo na Twitterju predstavil Giro d'Italia!

STO: Odlična priložnost za promocijo Slovenije

Po oceni Slovenske turistične organizacije (STO) je čez našo državo potekajoča etapa Gira d'Italia odlična priložnost za krepitev prepoznavnosti Slovenije kot destinacije za aktivna doživetja.

Profimedia

STO ob gostovanju dirke v Sloveniji v sodelovanju z destinacijsko organizacijo Doline Soče izvaja vrsto promocijskih in komunikacijskih aktivnosti za krepitev prepoznavnosti znamke I feel Slovenia. 

STO izpostavlja tudi Giro-E (ekološki giro), katere 16. etapa je ravno tako danes štartala iz Kobarida. 

"Slovenska turistična organizacija je z veseljem pristopila k sodelovanju tudi pri letošnji prestižni kolesarski dirki Giro d'Italia, ki jo preko televizijskega prenosa spremlja blizu 800 milijonov kolesarskih navdušencev," je poudarila vršilka dolžnosti direktorice organizacije Ilona Stermecki.

Brigitte Boschner

Organizatorji dogodka so bili občine Bovec, Kobarid in Tolmin s skupnim zavodom Dolina Soče.

Cestnih vzponov ni majkalo.

Cestnih vzponov ni majkalo.

Brigitte Boschner

Kdo je bil zmagovalec etape?

Zmagovalec 19. etape kolesarske dirke po Italiji je bil Nizozemec Koen Bouwman (Jumbo Visma). Na preizkušnji od Marana Lagunarja do Santuario di Castelmonteja je slavil po dolgem begu manjše skupine. Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) je v cilj prišel z glavnino in obdržal skupno vodstvo.

Že pred prvimi vzponi pa je zaradi bolezni z dirke odstopil Avstralec Richie Porte.

Skupno je vrh dirke ostal nespremenjen, saj ubežniki niso bili nevarni najboljšim. V rožnatem tudi po današnji etapi ostaja Carapaz, ki je bil med prvimi v glavnini, ob koncu tudi precej zmanjšal zaostanek in je na osmem mestu zaostal nekaj manj kot štiri minute.

V soboto bo na vrsti 20. etapa od Belluna do Marmolade.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ