A. B. | 19. 8. 2022, 12:38

Iz Jernejevega kanala v Piranu so znova odstranili "zapuščena" plovila: koga krivijo?

Facebook/Okolje Piran/fotomontaža

Čiščenje kanala, ki je del Krajinskega parka Sečoveljske soline, je pokazalo žalostno sliko. "Na barkah so se vsako poletje znova vrstile zasebne zabave, brezplačno se je na njih počitnikovalo, smetilo, vsak lastnik si je postavil pomol po svojem okusu in ko je plovilo odslužilo svoje, so ga brez slabe vesti pustili propadati v kanalu," so med drugim pojasnili pristojni. 

Na Facebookovem profilu Okolja Piran so sporočili, da se je po enem letu znova začelo čiščenje Jernejevega kanala, iz katerega vsako leto odstranijo mnogo zapuščenih plovil in drugih smeti, ki so jih obiskovalci odvrgli v kanal. 

Jernejev zaliv je sicer dovodni kanal Sečoveljskih solin, ki je v preteklosti v času dnevne plime zagotavljal dotok morske vode do solin, danes pa v glavnem omogoča priveze manjših plovil. 

Na Okolju Piran sicer skrbijo za čisto in urejeno okolje. Kot lahko preberemo na njihovi spletni strani, urejajo tako čistost morja kot javnih površin. 

Po tridesetih letih izvlekli zapuščeno jadrnico 

Na Facebooku so delili videoposnetek, kako so iz kanala izvlekli zapuščeno vozilo, ki je več deset let čakalo na odstranitev. Ob posnetku so zapisali: "Čistimo Jernejev kanal, ki je del Krajinskega parka Sečoveljske soline in neodgovornim lastnikom 'zapuščenih' plovil sporočamo, da jih ne bomo več čakali." 

V komentarjih se je vnela tudi debata - kdo je kriv za to? 

V komentarjih pod videoposnetkom se je oglasil uporabnik, ki je zapisal, da sam krivdo za onesnaževanje kanala pripisuje "upravljavcem, občinarjem in komuni," ki so "dovolili ta nered", na kar so se odzvali tudi upravljavci profila in pojasnili, da prav zato, ker je "rešitev na mizi", s prstom ne želijo kazati, a da so krivca iskali več kot trideset let in "prelagali odgovornost z občine na državo, z države na občino." 

A uporabnik po pojasnitvi ni odnehal: "Motite se. Vi kot ustanova ste odgovorni strokovnjaki. Plačani ste, da uredite stvari, kot je treba. Seveda vam je najlažje kaznovati in obsojati druge, ko vaše delo ne znate več desetletja opravljati," je komentiral.

"Dolga leta se je čakalo državo, ki se je k reševanju problema zavezala že 2003, a leta so tekla, problem so si kot vroč kostanj podajale država, inšpekcije, direkcije, narejenega pa ni bilo nič," so znova svoj vidik skušali pojasniti z občine.

V poletnih mesecih so se namreč na kanalu odvijale brezplačne zasebne zabave, zaradi katerih se je smetilo, vsak pa si je pomol "postavil" po svojem okusu. Po preteku užitka so plovila preprosto "pustili propadati v kanalu," so med drugim zapisali. 

Prav zaradi tega si ne želijo iskati krivca: "Tega obdobja in neodgovornega početja je sedaj nepreklicno konec, zato dlakocepiti, kdo je za kaj kriv in pristojen, nima več smisla. Napočil je trenutek, da biser naše občine očistimo in uredimo, kot si zasluži." 

A še zadnje vztrajanje uporabnika, da bi poiskal krivca, so s profila zaključili: "Morda je tudi zaradi takšnih razlag Občina Piran, občina z motnjo v razvoju. Prej ste mirno opazovali propadanje Jernejevega kanala; bili ste tiho in zdaj, ko smo končno nekaj premaknili v smeri rešitve, se oglašate in kritizirate nas, ki rešujemo to vseslovensko sramoto. Ne iščite krivcev, iščite rešitve." 

Tradicionalno očistili tudi Ljubljanico 

Konec aprila letos so sicer očistili tudi Ljubljanico v prestolnici, kar v sodelovanju s potapljači Slovenske potapljaške zveze, gasilci, reševalci, ribiči in drugimi prostovoljci počnejo že tradicionalno. 

V letu 2021, ko je čiščenje potekalo 30. leto zapored, so iz Ljubljanice potegnili kar tono odpadkov, med drugim prometne znake, koše za smeti, kolesa in celo vreči registrskih tablic, so takrat zapisali na Mestni občini Ljubljana (MOM). 

Letos so na pobudo Društva za podvodne dejavnosti (DPD) Bled očistili tudi Blejsko jezero, pri katerem je med drugim  sodelovalo več kot 70 prostovoljnih potapljačev. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord