J. B. , R. K. | 23. 9. 2022, 15:23 | Vir: STA

Po zamenjavi identitete v celjski bolnišnici se je zgodil prvi odstop

Bobo/fotomontaža

Pestro dogajanje v celjski bolnišnici je dobilo nadaljevanje, po odmevni aferi podana prva odstopna izjava.

Potem ko je ministrstvo za zdravje napovedalo, da bo zaradi objektivne odgovornosti in suma kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti zoper vodstvo podalo ovadbo, je svoj odstop podal Andrej Klasinc, predsednik sveta celjske bolnišnice. 

Vlada je sicer na petkovi dopisni seji nameravala obravnavati tudi predlog njegove razrešitve ter predlog razrešitve Primoža Stošickega. Razpravljala bo še o imenovanju predstavnikov ustanovitelja v Svet javnega zdravstvenega zavoda Splošne bolnišnice Celje, in sicer Mojce Kert in Tadeja Hata.

Vodilni v bolnišnici so pred dnevi že ponudili svoj odstop, vendar ga svet bolnišnice takrat ni sprejel, zaradi česar je vlada že razrešila predstavnika ustanovitelja v svetu bolnišnice Mitjo Pirmana.

Bobo

Po mnenju zdravniške zbornice so se na ministrstvu prenaglili

Oglasili so se že tudi v Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS), kjer ovadbo ministrstva za zdravje zoper vodstvo splošne bolnišnice Celje zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti ocenjujejo kot povsem preuranjeno. Opozarjajo namreč, da nadzor, ki ga je začelo ministrstvo in bo preveril sume nepravilnosti v zvezi z organizacijo ali strokovnostjo delovnega procesa, sploh še ni strekel.

ZZS v primeru tragičnega dogodka podpira celovit strokovni in upravni nadzor v obliki sistemskega nadzora, ki ga je odredilo ministrstvo za zdravje in v njem tudi sodeluje, so zapisali v sporočilu za javnost.

Bobo

Zakon o zdravstveni dejavnosti predvideva, da pristojna komisija v postopku nadzora izvede vsa nadzorna dejanja, ki so potrebna za razjasnitev in ustrezno analizo vseh okoliščin konkretnega primera. O svojih ugotovitvah komisija poda zaključno poročilo in v njem predlaga ukrepe, ki so glede na izsledke nadzora primerni in potrebni, med katerimi je tudi naznanitev suma storitve kaznivega dejanja. "V tem primeru takega poročila še ni, saj so v tem tednu tekli šele postopki imenovanja članov v komisijo," so pojasnili.

Ukrepi le na podlagi neizpodbitno ugotovljenih dejstev

ZZS ob tem opozarja, da tak pristop uveljavlja in utrjuje kulturo obtoževanja ter iskanja krivcev še preden so razjasnjene vse okoliščine. To ruši zaupanje na vseh ravneh in odvrača od prevzemanja vodstvenih funkcij v javnih zavodih, kar bo še dodatno pospešilo razkroj javnega zdravstvenega sistema.

Prav tako to ne prispeva k temu, da bi lahko tragičen primer najprej strokovno natančno analizirali in na podlagi ugotovitev vzpostavili sistemske izboljšave za povečanje varnosti pacientov.

Opozarjajo, da se je treba tako iz pietete do svojcev kot zaradi ohranitve kredibilnosti odločevalcev na ministrstvu vzdržati delnih komentarjev do razjasnitve vseh okoliščin. "O ukrepih naj se odloča le na podlagi neizpodbitno ugotovljenih dejstev, saj v nasprotnem ministrstvo pod vprašaj postavlja tudi utemeljenost z zakonom predpisanega instituta nadzorov," so še zapisali.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.