J. B. | 12. 4. 2023, 08:00

Počistili in začeli na novo: legendarni ljubljanski lokal zasijal v drugačni podobi (oglejte si fotografije)

N1

Bar v slovenski prestolnici, ki je pred dvema desetletjema svojim gostom ponudil nekaj, kar je bilo pred tem skoraj nepredstavljivo, si je nadel nov obraz.

Če ste odraščali v nekih drugih časih, recimo tam na prelomu tisočletja, in vas je pot kdaj zanesla vse do Anglije (tedaj to seveda niti po naključju ni bilo tako preprosto kot danes, ko so letalske vozovnice dosegljive skorajda za drobiž), ste zagotovo sem in tja zavili tudi v pub in si privoščili kozarček hladnega piva.

Če ste bili ob tem tudi športni navdušenec, ni nemogoče, da ste v pubu preživeli vse popoldne. Ob pivu in, jasno, neposrednih prenosih nogometnih tekem, ragbijskega prvenstva, morda celo konjskih dirk.

Pubi in šport gredo v Angliji z roko v roki, pri nas pa dolgo, dolgo časa to ni bilo tako. Ogledati si nogometno tekmo s prijatelji v gostinskem lokalu je bilo v devetdesetih prejšnjega stoletja pravzaprav nemogoče. Ne samo da takšnih "bifejev" ni bilo, navsezadnje je bilo v tistih časih lažje ujeti kakšno nalezljivo bolezen kot prenos športne prireditve iz tujine …

N1

V slovenski prestolnici so se stvari začele na bolje obračati leta 2002, ko je znana "ljubljanska faca" Žiga Födransperg – Fedr streljaj od dvorane Tivoli odprl gostinski lokal Lepa žoga.

"Vse živo v živo" je bil slogan bara, ki je dobrih 20 let pozneje še vedno odprt in še naprej zbirališče številnih športnih navdušencev.

Z dodatkom, da lahko ti po novem uživajo v povsem novi podobi lokala, ki je bil nedolgo tega deležen temeljite prenove.

Zelenega so se lotili dobesedno

"V 21 letih se je nabralo ogromno stvari, zato smo si rekli, da je dovolj vsega in da je treba malce počistiti in začeti na novo," je za N1 povedal lastnik Lepe žoge Žiga Födransperg, ki se je odločil, da bo zunanja podoba lokala še bolj izstopajoča – fasado so prebarvali z zeleno barvo: "Zelo moderen je zeleni prehod, in tega smo se lotili dobesedno. Lastnik hiše še ni bil za klasični zeleni prehod, da bi prenovil celotno stavbo, tako da je za zdaj zelena le fasada."

N1

Zunanjost je seveda le zunanjost, kar šteje, je notranjost. In tudi slednja je zadihala v sveži podobi. "Ko začneš ven vlačiti stvari, vidiš, kaj je vse v ozadju in kaj vse bi bilo treba zamenjati. Največ dela smo imeli z zamenjavo vseh napeljav. Tega, česar ljudje ne vidijo oziroma ne opazijo," je za N1 pojasnil Fedr, ki se ga marsikdo še vedno spomni tudi po vlogi v priljubljenem filmu Šiška deluxe

Tudi manjša tribuna

Med drugim so Lepo žogo opremili z manjšo tribuno, ki je podobna tisti zunaj na dvorišču in je idealna za spremljanje tekem. Prav tako imajo po novem za točilnim pultom na razpolago nov "pivovod", s pomočjo katerega bodo lahko točili vsaj pet različnih vrst piva. Nove so tudi televizije, namestili so večje kot doslej, športni navdušenci bodo torej deležni še večjega udobja pri spremljanju tekem.

N1

Fedra medtem veseli, da so Lepo žogo za svojega poleg športnih navdušencev vzeli tudi številni drugi, ki v lokal ne prihajajo zaradi piva in prenosov, marveč si privoščijo kavico, s katero si popestrijo čas med čakanjem na otroke, ki "razgrajajo" v bližnjem kolesarskem parku.

Ni treba že zjutraj piti pivo

"Čeprav je šport že skoraj zapustil Halo Tivoli, smo mi ostali tukaj. Ljudje so se navadili na nas. Od tega, da je bila Lepa žoga znana kot športni bar, v katerem se pijeta pivo in viski, se nam je uspelo preobraziti tudi v dnevni bar, v katerem sedijo mamice z vozički. Ljudje so počasi dojeli, da je Lepa žoga normalen bar in da sem ne zahajajo le navijači in da moraš že zjutraj piti pivo," je za N1 dodal  Žiga Födransperg – Fedr.