N. V. | 11. 4. 2023, 20:00

Na sceni smo že eno leto – pa nas poznate? Na ulici smo preverili, koliko Slovencev bere Metropolitan.si (VIDEO)

Uredništvo

MOSS lestvica kaže, da smo med najbolj branimi mediji v Sloveniji. Kaj pa pravijo ljudje, ki smo jih srečali na jutranjem sprehodu po središču Ljubljane? Poznajo naše spletno mesto navdiha?

Spletno mesto Metropolitan.si obeležuje prvo obletnico, odkar smo vas razveselili z novo podobo. Že eno leto vas informiramo o dogajanju, takoj ko se zgodi. Na naši spletni strani lahko najdete koristne nasvete, ki vam pomagajo pri vsakdanu, naš največji ponos pa so zagotovo naše rubrike. Čeprav MOSS lestvica najbolj branih medijev kaže, da smo med najbolj branimi spletnimi mediji v Sloveniji, nas je zanimalo, ali lahko na ulici ulovimo kakšnega zvestega bralca.

Kaj je pokazala naša raziskava?

Na jutranji sprehod po Ljubljani smo se odpravili z jasno misijo: vprašati 40 ljudi, ali poznajo Metropolitan.si. Nekaj sogovornikov smo posneli, poglejte, kaj so dejali:

@metropolitan.si Ob prvem rojstnem dnevu Metropolitan.si, se vam iskreno zahvaljujemo, da ste del naše zgodbe! 🎂 #rojstnidan #prvirojstnidan #metropolitansi #mestonavdiha #mestonavdihanoviczabave #slovenskitiktok #slovenskitiktokerji ♬ Way Back Home - Instrumental - Leon Alex

Starejša gospa je dejala, da na spletnem mestu Metropolitan.si prebere "vse sorte. Tako je raznoliko, da je zanimivo". Raznolikost in zanimivost vsebin pa je poudarila tudi mlajša ženska, ki smo jo ulovili na kavi.

Nasmejal nas je sogovornik, ki je dejal, da je ravno pred kratkim bral novico o moški spolnosti na Metropolitanu. Ocenil je, da novice na portalu zagotovo pišejo ženske. Po tem, ko smo se dobro nasmejali, smo mu pojasnili, da v naši ekipi novinarjev res prevladujejo ženske: novice na Metropolitan.si piše osem novinark in dva novinarja.

Sogovornik, ki ni želel, da ga snemamo, je pohvalil verodostojnost novic na spletnem mestu Metropolitan.si. Omenil je tudi, da je pred kratkim zasledil, da podkast vodi Borut Pahor. To vsekakor drži: prejšnji teden je izšla prva epizoda, naslednja izide že kmalu. Pahor v goste vabi znane in manj znane, toda zagotovo zanimive in izjemne Slovenke ter Slovence s še bolj neverjetnimi zgodbami.

Uredništvo

Ugotovili smo, da so mnogi o nas že slišali, takšnih, ki nas bi zares poznali, pa še ni veliko. Od 40 vprašanih je osem mimoidočih povedalo, da sta naš logotip in zaščitna barva rumena ter da nas redno spremljajo. 19 vprašanih je za Metropolitan.si že slišalo, niso pa bili prepričani, katero novico so brali na naši strani. 13 je bilo takšnih, ki še nikoli niso slišali za spletno mesto.

Naše rubrike, naš ponos

Sogovorniki so potrdili, da si Metropolitan.si najbolj zapomnijo po člankih v rubriki 'Od blizu', kjer objavljamo poglobljene članke: najdejo obsežne raziskave, intervjuje s slavnimi, tudi pogovore z vsakdanjimi ljudmi z zanimivimi zgodbami.

A to ni edina rubrika, na katero smo ponosni. Ena ljubših je tudi 'Nov začetek', kjer dajemo glas vsem tistim, ki delajo prve korake na poslovni ali podjetniški poti, njihove ideje pa si zaslužijo, da najdejo mesto med našimi bralci, saj pogosto navdihujejo.

Naša športna rubrika se imenuje 'Na poti k uspehu', a avtor rubrike, redni novinar v redakciji Metropolitan.si Jure Bohorič, pravi, da "recepta za uspeh preprosto ni". Kljub temu se bralci strinjajo, da pomaga vsem tistim, ki sanjajo, da bodo nekoč tam, kjer so danes Luka Dončić, Jan Oblak, Tadej Pogačar in številni drugi. Skupaj z njim lahko odkrivate in iščete načine, kako uspeti v svetu športa.

Naši bralci izjemno radi prebirajo kolumne Petre Skrivarnik, ki je brez dlake na jeziku – oziroma '#brezfiltra'. Petra je mama, žena in izjemno duhovita ženska, ki s presenetljivo neposrednostjo pripoveduje zgodbe iz vsakodnevnega življenja. O stvareh, ki ji gredo na živce, jo razjezijo, žalostijo in nasmejijo, piše na način, s katerim se lahko vsi poistovetimo.

V uredništvu spletnega mesta Metropolitan.si smo vedno na preži za ljudmi, ki s svojim delovanjem v družbi pustijo odmeven pečat, in odkrili smo, da je mnogo teh v bistvu mlajših, kot smo pričakovali. Zato smo začeli projekt 'Metropolitanovih 33', kjer dajemo glas tistim, ki jih preprosto morate spoznati.

S tremi kolumnisti poskušamo dopolniti dnevno dogajanje ter vam ponujamo mnoge nasvete za zdravo življenje. V rubriki 'Felixov zeleni kotiček' lahko berete, kako pravilno živeti v sožitju z naravo, rastlinami, zelenimi sostanovalci. Urbano džunglo zastopa Srečko Blas, nekdanji član skupine Sestre, velik ljubitelj rastlin in strasten vrtnar.

O hoji v hribe, gore, planine v rubriki 'Matjažev svet gora' piše Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije in gorski reševalec z nešteto izkušnjami ter zgodbami.

Za našo popotniško kolumno skrbi Branko Gradišnik. Je živopisec, dopisni terapevt, prevajalec in zarotoslovec. Skozi svoje prigode, nezgode, pripovedi vas vodi v svet potovanj, raziskovanja sveta. Kar se mu zgodi v živo, potem o tem pripoveduje.

Ob obletnici

Čeprav je naša raziskava pokazala, da je kar nekaj Slovencev, ki še niso slišali za nas, je pokazala tudi, da je nekaj takšnih, ki ste nas – zgolj v enem letu – že vzljubili.

"Naše uredništvo ni veliko, a tisti, ki pišemo, ustvarjamo s srcem in predanostjo. Iščemo in najdemo zgodbe, ki vam bodo ne samo popestrile trenutke, ampak vas navdihnile. Ker navdihovati pomeni verjeti. Verjeti v bralce, v vas, ki nas berete in nam zaupate. Pomeni verjeti v vaše besede, ideje, zamisli in predvsem zgodbe, s katerimi navdihujete drug drugega. Mi smo samo medij, prek katerega tečejo vaše sanje," pravi naša odgovorna urednica Anja Kovačič.

Odgovorna urednica, dnevna urednica, ekipa desetih novinarjev, lektorica, skrbnica digitalnih omrežij in drugi, ki skrbijo za spletno mesto Metropolitan.si, se vam zahvaljujemo za čas, ki ste nam ga namenili v tem letu. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol