Špela Šimenc | 6. 3. 2023, 20:00

Ko so trije mladi fantje (dva sta brata slavnega pevca) spretno zavihteli škarje in brivnike, je zaživela prav posebna brivnica

Arhiv SeshCutz Barbers

Februarja so se mladim Slovencem izpolnile sanje. Iz ekonomskih in gimnazijskih vod jih je strast popeljala povsem drugam in tako je v Ljubljani zaživela brivnica SeshCutz Barbers.

Pred tem so Miha in Jan Sešek ter Matija Gregorič pol leta salon prenavljali in urejali ter ga več kot uspešno transformirali v sprostitveni kotiček za moške. Samo za moške? Samo za moške!

ʺNo, izjema so moja mami, babica, teta in punca. Pri njih nekako nimam izbire,ʺ v smehu pove simpatični skoraj 23-letni Miha Sešek, eden izmed trojice.

Poleg njega so SeshCutz Barbers še njegov brat, 18-letni Jan Sešek in prijatelj iz otroštva, 25-letni Matija Gregorič. Fantje poudarjajo, da so brivci in ne frizerji. Povedo, da en (moški!) tretma traja okoli 50 minut. Da se je ljubezen rodila v garaži. Da sta znanje dala internet in praksa. Sicer pa izhajajo iz gimnazijskih in ekonomskih vod. Nič jasno? Tudi nam ni bilo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @seshcutz_barbers

Zato pa gremo lepo po vrsti. Miha in Jan Sešek izhajata iz precej dobro poznane družine, a ne v brivskih ali frizerskih vodah. Njun brat je glasbenik in član Ansambla Saša Avsenika Luka Sešek, oče pa vsestranski voditelj, igralec in glasbenik Jure Sešek. Tudi Miha in Jan, s katerima smo se na pogovoru tikali, nista sanjala o svojem brivskem salonu od malega. Miha je gimnazijec, ki je v mladostniških letih odkril 'brivsko veselje', a se mu ni povsem prepustil, zato je odšel študirat fizioterapijo.

Po dveh letih pa je bil 'klic' vse glasnejši, študij je obesil na klin in se odločil, da bo brivec.

Sprva je doma ob popoldnevih strigel domače in prijatelje, sam pa se je strič hodil k prijatelju Matiji Gregoriču. Tudi on je – kot prvi med njimi, pred sedmimi leti - začel v garaži, iz povsem praktičnega razloga. ʺOče nam je kupil 'mašince' in rekel, naj se strižemo sami v smehu pravi Matija, ki je treniral na svojem bratu in zelo hitro ugotovil ne samo, da mu sploh ne gre slabo, pač pa tudi, da ga to delo neizmerno veseli.

Matija Gregorič pri svojem delu.

Matija Gregorič pri svojem delu.

Š.Š.

Da je v te vode potegnilo tudi najmlajšega izmed treh, Jana Seška, je najverjetneje kriv vzor starejšega brata. Jan je ob dopoldnevih še v srednji šoli, po pouku ga vsak dan že čaka nekaj strank. Veliko njih so fantje prinesli iz svojih 'popoldanskih obrti', precej pa je tudi že novih obrazov, dober glas v času Instagrama in drugih platform seže še dlje od devete vasi­. Večino terminov imajo mladi brivci zapolnjenih, trenutno pa delajo skozi ves dan.

arhiv SeshCutz Barbers

Zaljubljeni v poklic in pripadajoč življenjski slog

Čeprav brivski salon obiščemo na četrtkovo jutro, je tam že zelo živahno. Na stolih se izmenjujejo večinoma precej mladi, ki predstavljajo tudi največ strank. Za vsako izmed njih imajo rezerviranih 50 minut. Sliši se veliko, starejši generaciji moških morda neverjetno veliko, toda ko opazujemo Miho in Matijo, kako natančno sta usmerjena na vsako podrobnost, je jasno, da to terja svoj čas.

Za vas smo na našem Facebooku pripravili NAGRADNO VPRAŠANJE. Pogoji nagradne igre so znani, odgovor pa najdete v tem članku, ki ga pravkar prebirate.

Od kod pa znanje, navdih, ideje? ʺŠe preden sem kupil prvo mašinco, sem imel v glavi, kaj in kako bi delal. Je pa res, da sem pogledal ogromno filmčkov na spletu,ʺ pravi Miha, ki najraje spremlja britanske brivce, tam se pišejo smernice. Tudi on je najprej ideje bolj kot ne uspešno treniral in realiziral na bratih, kakšne večje polomije se ne spomni.

Miha Sešek je najprej treniral na svojih bratih.

Miha Sešek je najprej treniral na svojih bratih.

Š.Š.

Fantje pravijo, da niso zaljubljeni samo v ta poklic, pač pa v celoten življenjski slog, ki pride z njim. Kaj imajo v mislih? ʺZa nas to ni samo služba, ampak je način življenja, čeprav se to sliši precej klišejsko. S strankami gradimo odnose, ki sčasoma prerastejo v prijetna 'brivska' druženja prijateljev, znancev in kolegov. Spoznamo veliko ljudi, njihove načine življenja in izkušnje, skozi vse to se tudi marsikaj naučimo,ʺ pravi Miha Sešek.

 ʺŽelimo, da je naš salon prostor, kjer se moški sprostijo, umirijo in če je treba, tudi pogovorijo.ʺ  

In seveda, da odidejo od tam urejeni in s tem tudi bolj samozavestni, ʺnajboljša verzija sebeʺ, kot storitev oglašujejo novopečeni ljubljanski brivci.

Jan Sešek zaenkrat uspešno združuje srednjo šolo in delo v brivnici.

Jan Sešek zaenkrat uspešno združuje srednjo šolo in delo v brivnici.

arhiv SeshCutz Barbers

Mlajša generacija moških, to potrdijo tudi sogovorniki, daje veliko poudarka temu, da je urejena. ʺMoški so vedno bolj zahtevni, vsi hočejo biti 'tipi topi', nekaj na hitro ni več dovolj,ʺ pravi Matija. Take so smernice, ki jih narekujejo kdo drug kot spletna omrežja. Toda, kdo konkretno je tisti, ki piše trende na področju moških frizur? Če morda razmišljate v smeri igralcev ali pevcev, pomislite še enkrat.

ʺAbsolutno so to nogometaši!ʺ pravi Miha o tem, kdo narekuje smernice.

In doda: ʺNogometaši se vsi strižejo na dva ali tri dni, vedno so urejeni. Pogba ima vsak teden drugo barvo las ali neke druge vzorce narisane. Jaz najbolj spremljam Real Madrid in ni ene tekme, da njihovi nogometaši (vsaj nekateri) ne bi bili postriženi tri ure pred tekmo. Če kdo, oni pišejo trende, sploh med nogometnimi privrženci.ʺ

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @seshcutz_barbers

Nemalokrat k njim pride stranka kar s fotografijo katerega izmed njih in si zaželi takšne frizure. Pridejo pa tudi starejši gospodje s svojimi željami in skušajo se prilagoditi vsakomur.

Njihov cilj je, da bi se moški v svoji koži čim bolje počutili in urejenost je pri tem precej pomembna.

Za konec sogovornika vprašamo še, kje se vidita čez deset let? Toliko vnaprej načrtov ni izrisanih, je pa vsekakor prvi cilj, da SeshCutz Barbers postane znan, prepoznan in cenjen med strankami. Po videnem sodeč, so na zelo dobri poti.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol